Létrehozva: 2021.04.23.

Orbán Viktor: 3,5 millió beoltott, rám is vár egy korsó sör a teraszomon

„Újraindítjuk az országot” – üzente az operatív törzs üléséről a miniszterelnök.

Nyithatnak a teraszok, 3,5 millió magyart beoltottak – közölte Orbán Viktor.

„Rám is vár egy korsó sör a teraszomon” – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Péntek hajnalban az operatív törzs ülésén kezdte a napot Orbán Viktor, a miniszterelnök erről közösségi oldalán számolt be.

A miniszterelnök az ülésen tudta meg, 3,5 millió magyar beoltottak. Ez azt jelenti, hogy a tervezett időben, szombaton nyithatnak a teraszok.

„Három és félmillió honfitársunk beoltva. Újraindítjuk Magyarországot” – írta Orbán, aki fél nyolctól a Kossuth Rádió stúdiójában ad interjút.

Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai és este 11 órára módosul a kijárási tilalom kezdete

A kormányfő kifejtette: a teraszok nyitásához egy-két szabályt meg kellett változtatni, és mivel a teraszok este fél 10-ig nyitva lehetnek, a kijárási tilalom szombattól 11 órakor kezdődik.

Kitért rá: az iskolák újranyitása a vártnál zökkenőmentesebben alakult, jóval ötven százalék felett volt a gyermekek száma az óvodákban és az iskolákban.

A fokozatos újraindítás következő lépése 4 millió beoltottnál lép életbe

Kiemelte: a jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Megnyílhatnak a színházak, a mozik, a múzeumok, a könyvtárak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is – sorolta.

Hangsúlyozta: lépésről lépésre újraindítják az országot.

Az egy oltással rendelkezők visszabetegedési aránya 1%

Elmondta: mindig van vita a vakcinák hatékonyságáról, de az egy oltással rendelkezők visszabetegedési aránya egy százalék, így lényegében már védettnek tekinthető az, aki egy oltást kapott. Az oltás továbbra is fontos, és a felnőtt lakosság több mint fele védett lesz a jövő hét közepére – közölte. Regisztráció: vakcinainfo.gov.hu

Megnyílt az online időpontfoglaló

Hozzáfűzte: új internetes felületet indítottak, ahol időpontot lehet kérni az oltásra.

Mivel nagy mennyiségben érkezik vakcina a következő napokban, május közepére előállhat az a helyzet, hogy mindenkit beoltanak, aki regisztrált. Akkor a világ bármely pontjáról jöhetnek majd magyarok és megkapják a vakcinát – közölte.

A 16-18 év közöttiek oltásáról

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a 16-18 év közöttiek beolthatók Pfizerrel, ezért ebből az oltóanyagból annyit különítenek el, amennyi nekik kell. Magyarország még nem vállalja a 12-16 év közöttiek oltását, ehhez további vizsgálatok kellenek – tette hozzá.

A járvány még nem ért véget, ezért szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása

A miniszterelnök a veszélyhelyzet meghosszabbításáról azt mondta, hogy a járványveszély nem múlt el, és az országnak működőképesnek, cselekvőképesnek kell lennie. Fontos, hogy ez a parlament nyári szünete alatt is így legyen, és a kormány minden szükséges döntést meg tudjon hozni akkor is – magyarázta.

Közölte: nem politikai verseny tárgya a halottak száma, és több méltósággal is lehetne beszélni az elhunytakról. Az EU-nak van egy adatszolgáltatási felülete, ahol közlik, hogy az utolsó békeévhez képest a covidos évben mennyien haltak meg. Magyarország itt „tartható pozícióban” van, inkább a jobban teljesítő országok között áll – mondta. Hozzátette: a magyar statisztikákban viszont a Covidban és a Coviddal meghaltak közötti különbség nem jelenik meg.

Az oltásellenes hangokról

Orbán Viktor szerint az oltásellenesek hangja erős, és az egész ellenzék, a teljes baloldal ide tartozik. Pedig mindegyik vakcina egyformán hatékony – emelte ki.

A vakcina nem politikai kérdés, a vakcinával életeket lehet menteni

A kormányfő arról is beszélt, hogy a vakcinák ügyében túl sok érdek van a háttérben, így például a gyógyszergyáraké, de a geopolitikát is belekeverték Európában a vakcinaügybe, a politika felülírta az emberség szempontját, pedig ha életet kell menteni, nem szabad politikát csinálni ebből. A tanulság az, hogy Magyarország azért áll jól az oltásokkal, mert senki nem mondhatja meg neki, hogy mit tegyen – jelentette ki. Hozzáfűzte: Magyarországon csak egy szempont alapján döntenek, a nemzeti érdekek szerint.

A gazdaság újraindításáról szól a 2022-es költségvetés

Elmondta: a 2021-es költségvetéshez beadott módosító javaslat a gazdaság újraindítását célozza, és erről szól majd a 2022-es büdzsé is. Hatalmas lakásfelújítási programot indítottak, több száz milliárd forint jutott a vállalkozásoknak, sok minden megindult – emlékeztetett.

Az EU-s tárgyalásokról

Orbán Viktor a pénteki brüsszeli tárgyalásait illetően úgy vélte, a pénzügyi kérdések rendezettek, inkább az EU jövőjével kapcsolatos kérdésekről beszélne. Így arról, hogyan készül fel az unió egy hasonló járványhelyzetre, milyen tanulságokat vont le, és miként alakul a kapcsolattartás az új amerikai adminisztrációval – mondta.

Április 24. a rendőrség napja

Végül a rendőrség munkáját értékelve közölte: ha nincs világos rend, nincs szabadság sem, és aki a rendet védi, az a szabadságunkat védi, egy demokráciában így is kell lennie. Az, hogy a közrend nem bomlott fel Magyarországon az elmúlt egy évben, a rendőröknek köszönhető, nekik is meg kell köszönni a munkájukat – mondta a kormányfő.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

magyarnemzet.hu

Moszkvai terror: csattanós üzenetet küldött az orosz külügyi szóvivő

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család