Létrehozva: 2021.01.06.

Rakonczay Gábor egy deszkán tenne meg 5200 kilométert

Rakonczay Gábor óceán-átszelő világrekorder január 28-án lesz negyvenéves. Ha minden jól megy, ezen a napon épp az Atlanti-óceán közepén áll egy SUP-deszkán. Mint mondja, nagy ünneplés nem lesz, ajándékba pedig csak annyit kér, hogy célba érjen. Ha az időjárás engedi nagyjából egy hét múlva indul útnak.

Tavaly januárban egyszer már nekivágott ennek az 5200 kilométeres kalandnak, de 160 kilométer megtétele után vissza kellett fordulnia. Mikor döntötte el, hogy újra megpróbálja?

Budapest, 2020. január 7.
Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder és hatszoros óceánátkelõ magyar hajós a saját maga által épített, merev testû, mindössze 5,5x1,5 méteres SUP-pon, vagyis szörfdeszkán Budapesten 2019. január 7-én. Az extrémsportoló ezen a szörfdeszkán állva evezve szeretné átszelni az Atlanti-óceánt. Az expedíció január 20-án indul Gran Canariáról és a tervek szerint Rakonczay Gábor 55-65 nap alatt evezi majd le az 5200 kilométeres távot Antiguáig.
MTI/Kovács Tamás

Rakonczay Gábor: Abban a pillanatban, hogy léket kapott a SUP (állva hajtható deszka) eldőlt, hogy vissza kell forduljak. Rossz volt megszakítani az utat, és várni 10-11 hónapot, hogy újra nekivágjak, de a világrekordok általában így születnek. A betérdelés mindig esélyes, a lényeg, hogy felálljunk, és tovább menjünk.

Tanult ebből a tapasztalatból?

A korábbi hibákat kiküszöböltem, és mentálisan is jobban ráhangolódtam az útra. Ebben sokat segített a futás, havi szinten 700 kilométert tettem meg. Ehhez éppúgy kellett a kitartás, mint az óceán átevezéséhez. A szervezet egy idő után elfárad, de ha az agy átkattan, akkor nem számít semmi, csak mész előre.

Budapest, 2020. január 7.
Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder és hatszoros óceánátkelő magyar hajós a saját maga által épített, merev testű, mindössze 5,5x1,5 méteres SUP-pon, vagyis szörfdeszkán Budapesten 2019. január 7-én. Az extrémsportoló ezen a szörfdeszkán állva evezve szeretné átszelni az Atlanti-óceánt. Az expedíció január 20-án indul Gran Canariáról és a tervek szerint Rakonczay Gábor 55-65 nap alatt evezi majd le az 5200 kilométeres távot Antiguáig.
MTI/Kovács Tamás

Két hónapon át állva evez majd egy szörfdeszkán. Ez lesz az eddigi legnagyobb fizikai megpróbáltatás, amin keresztül megy?

Déli-sarkpont, 2019. január 8.
2019. január 7-én az Antarktiszon készült kép Rakonczay Gáborról, aki ezen a napon elsõ magyarként, a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva elérte a Déli-sarkot. Az extrém sportoló 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot egy 94 kilós szánt húzva maga után.
MTI

Volt már ettől fárasztóbb kalandom is. Két évvel ezelőtt 44 napot gyalogoltam, hogy első magyarként jussak el az Antarktisz szélétől a Déli-sarkra. 917 kilométert tettem meg átlagosan mínusz 20-30 fokban, egy 92 kilós szánt magam után húzva. Az óceánátevezés fizikálisan kisebb feladat, rizikófaktorban viszont jóval nagyobb.

Január 28-án lesz negyvenéves. Ha minden jól megy, épp ekkor lesz féltávnál. Megáll majd egy kicsit ünnepelni?

Kizárt! Esetleg a jobb kezemmel megveregetem a bal vállamat, és készítek egy szelfit. Persze, ahogy mindig, úgy most is viszek magammal egy doboz sört kabalaként, és majd azzal ünneplek az út végén. Ajándékba pedig csak annyit kérek, hogy célba érjek.

Fotó: Rakonczay expedíciók

Mit tesz, ha jön egy vihar?

Izgulok, kapaszkodok, és reményeim szerint túlélek.

Hogyan lehet ilyen körülmények között aludni?

Nehezen, de tapasztalatból mondom, hogy két-három nap után a legnagyobb viharban is elalszik az ember. Emellett persze végig ki leszek kötve, hisz ez egy 1,5 méter széles, 5 méter hosszú deszka, aminek nincs korlátja. Rögzítés nélkül egy pillanat alatt kisodródna alólam.

Mit eszik, és hogyan visz magával ivóvizet?

A SUP-nak vannak tároló rekeszei, azokba csokit, müzlit, és különböző speciális ételeket, köztük energiaszeleteket pakolok. Emellett lesz nálam 60 liter ivóvíz, de ez csupán egy vésztartalék, nem szeretnék hozzányúlni. Helyette az óceánból merek vizet, amiből egy víztisztító készülék segítségével kipumpálom a sót, és azt iszom majd.

Ijesztően hangzik. A család hogyan viseli ezt a létformát?

Már gyerekként is kilógtam a sorból, így hamar hozzászoktak a gondolathoz, hogy erről fog szólni az életem. Tízévesen is elengedtek többnapos, külföldi tájfutó versenyekre, pedig tudták, hogy éjszaka, a sötétben egyedül bóklászom majd az erdőben. Ráadásul akkor még mobiltelefon sem volt, napokig semmit nem tudtak rólam. De valahogy mindig volt köztünk egyfajta ősbizalom. Tudták, hogy bármi történik is, megoldom. Végül is most is ezt csinálom, csak egy picit nagyobban. Ettől függetlenül két-három naponta felhívom majd őket, hogy megnyugodjanak: élek.

Nincs előtte lehetetlen Rakonczay Gábor 1981. január 28-án született Budapesten. Tervezőművésznek tanult, így a járműveit gyakran a saját kezével rajzolja és építi meg. Először 2007-ben vállalkozott az Atlanti-óceán átevezésére, akkor egy kétkabinos hajóval indult útnak, majd 2012-ben már egyedül, a világon elsőként egy kenuval vágott neki az óceánnak. Az 5200 kilométeres távot most egy SUP-pal szeretné megtenni, várhatóan egy hét múlva, az időjárástól függően indul majd a Kanári-szigetekről, és terv szerint február végén ér célba. A hajózás mellett ultrafutóként versenyez, és gyalogos expedíciókat is teljesít. 2018-ban 29 nap alatt kelet-nyugati irányban átszelte Grönlandot, ugyanebben az évben pedig az Antarktisz szélétől indulva vállalkozott rá, hogy ily módon első magyarként elérje a Déli-sarkot.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tragikus hír érkezett a kávéról

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

ripost.hu

Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin