RETRO RÁDIÓ

Marilyn Monroe hozott ezüstérmet a magyar szakácsnak

Marilyn Monroe hozott ezüstérmet a magyar szakácsnak
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2020. 02. 19. 20:00

Egy hajdani szexszimbólum hozott szerencsét és vele egy ezüstérmet a magyaroknak a hétvégi stuttgarti gasztronómiai olimpián. A dobogó második fokára a Békés Megyei Culinary Team tagja, Szeidler Zsolt mesterszakács és Imre György, a Békés Megyei Hírlap fotóriportere állhatott fel.

A gasztronómiai olimpia lényege, hogy különböző kategóriákban versenyeznek a cukrászok, szakácsok: összesen négy kategória van, amelyből Szeidler Zsolt a klasszikus szakácsban indult, míg Imre György artisztikus kategóriában mutatta meg tudását.

Szeidler Zsolt(balra) és Imre György Fotó: Ripost olvasói fotó

„Négy napon keresztül ezer versenyző méri össze tudását. Hajnali ötkor kezdjük el kipakolni a versenymunkákat, amiből a zsűri választ„ – mesélte a Ripost-nak György. „Az egyéni versenyzők mindig előre készítik el a munkájukat: én már november óta dolgoztam a Marilyn Monroe rizsművészeti portrén, napi 2-3 órát. Nekem ez a hobbim, imádom!”

Imre György / Fotó: Ripost olvasói fotó

Mivel György a hétköznapokban fotósként dolgozik, először így került ki a gasztroolimpiára, ahol annyira megtetszett neki a verseny, hogy beiratkozott egy szakács iskolába, majd annak elvégzése után – mivel ez a feltétele a részvételnek – elindulhatott az olimpián.

„Az első két alkalommal kókuszzsírral dolgoztam: a két kézből repülő madár szobrát készítettem el, majd jött a „Nagy pofon„ ami annyit tesz, hogy egy arcba belekap a kéz, és ettől az eltorzul. Most először váltottam a rizsre: nagyjából 147 ezer darabot ragasztottam fel egyesével egy plexi lapra csirizzel, előtte pedig kézzel festettem meg a rizsszemeket olyan természetes színezőkkel, mint a cékla, a hagyma beáztatott héja vagy a curry. Lényeges, hogy minden versenymunkának ehetőnek kell lennie!” – mesélte György, aki még éremben sem reménykedett.

Szeidler Zsolt egy öt fogásból álló ételsort készített, valamint fingerfoodos, ujjnyi falatkákból összeállított tálat is feltálalt a zsűrinek.

Szeidler Zsolt / Fotó: Ripost olvasói fotó

„Az alapanyagok közül a hazaiakra fektetünk nagy hangsúlyt, miközben fontos a vizuális élmény. A versenyre való felkészülés nagyjából egy évig tartott„ – mondta a Ripost-nak Zsolt, aki úgy véli, a letisztult, elegáns munkával érhette el a várt sikert.

Szeidler Zsolt / Fotó: Ripost olvasói fotó

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.