3 éve

Helyreállító műtétet végez Csókay doktor a sziámi ikrek egyikén

Hatalmas műtétbe kezdett a szétválasztott sziámi ikrek egyikén dr. Csókay András, aki imádkozásra kéri a híveket. A koponyapótló műtétet azon a kislányon, Rukián kell végrehajtani, aki egyébként is szövődményekkel küszködik.

Helyreállító műtétbe kezdett kedden Bangladesben Csókay doktor: pótolja a koponyatetőt a szétválasztott sziámi ikrek egyikénél.

Fotó: Sulyok László

Ahogy a Ripost megírta, a Cselekvés a kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata nemrég világra szóló bravúrral kettéválasztotta a bangladesi sziámi ikreket. A világon senki nem vállalta ezt a bonyolult beavatkozást, amihez a magyar orvosok egy sor új eljárást fejlesztettek ki.

Rukia sokáig altatásban volt

A műtét sikerült, Rabia hamar elhagyhatta az intenzív osztályt, ám a másik kislány sokáig altatásban volt, egy vírusos lázat is elkapott, és állapotával kapcsolatban az orvosok nagyon óvatosan fogalmaztak. Ám nemrég a szövődményekkel küszködő Rukia is elhagyhatta az intenzív osztályt.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A kislányok speciális védősisakot kaptak, hogy ne sérüljön a frissen műtött koponyájuk. Mindkettejük állapota stabil hosszú ideje.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Egyesület

Veszélyes a műtét a bevérzések miatt

„Kedden és szerdán megint műtétre készülünk, a hiányzó koponyatető pótlására Rukiánál. Sajnos ez is hordoz veszélyt magában a korábbi bevérzések miatt. Akinek van szabad imakapacitása, azt tisztelettel kérjük„ – így buzdította imára az embereket indulása előtt Dr. Csókay András.

Az adventi időszakot Dhakkában kezdő orvos azért aggódik, mert komoly kockázata van a műtétnek.

Lehet, hogy ő nem élhet teljes életet

Rukia – nővérével ellentétben – amúgy sem biztos, hogy teljes életet élhet a jövőben, ugyanis a műtét utáni 33. napon súlyos bevérzés történt a kislány agyában. Mindeközben egy speciális vírusos lázzal is megküzdött a kicsik szervezete, ami nehezítette a felépülési folyamatot. A komplikáció miatt sokkal később hagyta el az intenzív osztályt, mint a testvére, lassabban is épül fel, és az agyi funkciói sem működnek tökéletesen – az is csoda, hogy életben maradt.

Az agyburok és a koponya hiányzó részeinek a pótlása viszont egy létfontosságú beavatkozás, nem csak esztétikailag fontos.

A gyorsabban felépülő Rabiánál szeptember 11-én egy 5 órás műtéttel elvégezték ezt a koponyarekonstrukciót és a hegplasztikát. Akkor Rukiának nem végezték el ezt a műtétet, mert a fertőzések szövődményeként jelentkező véralvadási zavar miatt féltek, hogy jelentős állapotromlást okozna.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Óriási magyar siker a műtétsorozat

A bangladesi ikrek szétválasztása hatalmas magyar orvosi siker, az egész világon a csodájára járnak. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette. Az endovaszkuláris módszert dr. Hudák István fejlesztette ki, és az ő vezetésével 2018-ban meg is történt a beavatkozás. , szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott, dr. Pataki Gergely vezetésével. Maga a szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt dr. Csókay András vezetésével. Sikerült megteremteni a jobb élet lehetőségét a két hároméves kislánynak, a lépések külön-külön is tudományos jelentőséggel bírnak, precedens értékűek és új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

Fontos a hit ereje

Csókay doktor mélyen vallásos ember, sokat tulajdonít a hit erejének. A sziámi ikrek kapcsán többször buzdította imára az embereket.

„Ahhoz újabb csoda kell, hogy ez a kedves kislány a kiváló rehabilitációs munkával elfogadható életminőségre jöjjön fel. Ehhez ugyanúgy, ahogy korábban, háttérimát kérünk magyar testvéreinktől. Nem hívő testvéreink csoportos lelki támogatásként gondolhatnak szeretettel Rukiára. Ezt a szociálpszichológia is elismeri, mint gyógyító módszert, mely az emberi tudomány által meg nem ismerhető valóság terében működik”– magyarázta korábban az ima jelentőségét az idegsebész.

Magyar példa: az ikrek egyike nagyon lemaradhat

Sajnos a szétválasztott sziámi ikreknél előfordul, hogy hiába sikeres a műtét, csak az egyikük élhet teljes életet, a másik lemarad a fejlődésben. Egy magyar ikerpárt, Melindát és Izabellát 20 éve műtöttek meg 3 hónapos korukban. Az egyikük később sikeresen leérettségizett, a másikuk viszont nem tud járni, fejlesztőpedagógus jár hozzá, és szellemileg is egy kisgyermek szintjén maradt – ám a kapcsolat örök és megbonthatatlan közöttük: nővére ápolja testvérét…

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, hogy Kucsera Gábor kivel csalta meg Tápai Szabinát

origo.hu

Meztelen melleit mutogatja Cindy Crawford - fotók

borsonline.hu

Sokkoló fotók érkeztek Ukrajnából: borzalom, ami éjszaka történt

vg.hu

Az oroszok egy újabb HIMARS megsemmisítésével dicsekednek

metropol.hu

Felcsaptak a lángok a radiológiai osztályon, tbben meghaltak

hirtv.hu

Vezércikk: Így lehet jövője a Dunai Vasműnek

origo.hu

Teljesen meztelen legújabb fotóján Varga Viktor - fotó

travelo.hu

Szenzáció: Egy 350 évvel ezelőtt elsüllyedt hajó rejtélyét fejtették meg a tudósok

ripost.hu

Megérkezik az igazi tél: kemény mínuszok jönnek hózáporokkal

ripost.hu

„Volt megcsalás is” – Több ismert nővel is szóba hozták Kucsera Gábort

ripost.hu

Súlyos dolgokat állít Tápai Szabina, ezért válnak el Kucserával

ripost.hu

Ez a gyönyörű színésznő volt Kucsera Gábor nagy szerelme – Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

Senki sem ismeri el, hogy napi 5 órát néz tévét - pedig ez az átlag

INSIDER

Orbán Viktor: Azon dolgozunk, hogy megmentsük a Dunaferrt!

INSIDER

Családi pótlék 2023: ezeken a napokon utalják idén

INSIDER

Dollárbaloldal: Dőlt a pénz Svájcból is

INSIDER

Ilyet még nem láttál: egyedülálló fotókiállítás készült a mellrákos nőkről

INSIDER

Megölte a 2 éves kisfiát Katalin, mégis csak a mobiljáért aggódott a bíróságon

INSIDER

Vérfagyasztó részletek derültek ki Szilágyi Piroska haláláról

INSIDER

Figyelem: Ezzel a módszerrel lopják el a magyarok banki adatait