6 éve

Öt nap alatt elfogyhat a hazai vérkészlet

Most van igazán nagy szükség véradókra! A Vöröskereszt felhívást tett közzé: minél többen menjenek vért adni!

Szerző Bédy Endre

A nyaralás idején sokan nem is gondolnak arra, hogy a segítségükre most is számítanak. A nyári szezonban megcsappannak a vérkészletek.

A Vöröskeresztnek naponta legalább 1800 véradót kell toboroznia ahhoz, hogy legyen elég vér a kórházi ellátáshoz az országban. Most azonban csak 1000-1200 ember jelentkezik naponta véradásra, és ez kevés...

Augusztus hátralévő két hetében még több mint 500 helyszínen szerveznek véradást. Mindennap lehet vért adni szerte az országban. A pontos helyszíneket és időpontokat ide kattintva lehet megnézni.

– Valamit javult a helyzet az elmúlt egy héten, de ahhoz, hogy elegendő legyen a vérkészlet, most nagy szükség van a véradókra – mondta el a %RIPOST% érdeklődésére dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese. – A vérkészleteket folyamatosan frissítenünk kell, hogy az ellátás biztonságos legyen.

Amikor nagyon jól állunk, akkor 6-7 napra elegendő az országos készlet. Ilyenkor nyáron azonban csak 4-5 napnyi készlet van. Azaz, ha nem lenne 4-5 napig véradás, akkor az egyik vérkészítmény már ki is fogyna, hiszen a szavatossági ideje csak 5 nap

– mondta a főigazgató-helyettes.

Véradó az lehet, aki egészségesnek érzi magát, elmúlt 18, de még nincs 65 éves és legalább 50 kiló a testsúlya. A véradást orvosi vizsgálat előzi meg, itt dől el, hogy végül adhat-e vért a jelentkező. Sőt, a véradó nem csak azzal jár jól, hogy három betegen segít: a véradás egyben szűrővizsgálat is, így kiderülhetnek a legfontosabbak egészségügyi állapotunkról.
Tévhit, hogy nem adhat vért, akinek tetoválása van: ha eltelt fél év, mióta elkészült a rajz, nyugodtan mehet vért adni.

Ments meg három életet!

A levett vért az ország öt feldolgozócentruma közül a véradás helyéhez legközelebbibe viszik. Minden vérkészítményt megvizsgálnak, hogy nem fertőzött-e, ha bármelyik fennakad, megsemmisítik. Három vérkészítményt állítanak elő a vérből: vörösvérsejt-koncentrátumot, vérlemezke-koncentrátumot és vérplazmát.

Így jön ki a szlogen: Adj vért, és ments meg három életet!

A vérkészítmények aztán visszakerülnek a területi vérellátókba, onnan a kórházak kapják meg – magyarázta a Vérellátó főigazgató-helyettese.

Az Országos Vérellátó Szolgálat fotópályázatot hirdetett „Mit jelent számodra a véradás?” címmel három kategóriában. A határidő augusztus 31-e, a fődíj minden kategóriában 100 ezer forint. A részletes kiírás a vérellátó oldaláról ide kattintva tölthető le.

Szerző Bédy Endre

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!