RETRO RÁDIÓ

Mákosguba torta lesz a karácsony sztárja

Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2022. 12. 18. 13:00

Fantasztikus tortát készíthetsz az ünnepekre , ezt te sem hagyhatod ki idén!

A mákosguba torta mennyei ízű desszert, karácsonykor az egyik nagy kedvenc. Bár több lépésből áll elkészíteni, valahogy mégsem bonyolult. Fantasztikusan díszíti az ünnepi asztalt, és mindenki megnyalja utána mind a tíz ujját. Íme, a recept!

Fotó: Mindmegette / Mákos guba torta

Mákosguba torta

Hozzávalók:

  • 8 db kifli
  • 1 l tej
  • 10 dkg vaj
  • 3 db tojás sárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg darált mák
  • 1 mk őrölt fahéj (kihagyható)
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola (kihagyható)
  • 3 ek sárgabaracklekvár (lehet szilva is)
  • zsír, zsemlemorzsa

A vaníliás krémhez

  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl tej

Tetejére

  •  2 dl habtejszín

Így készítsd el:

  1. A kiflit vedd meg egy nappal korábban, hagyd szikkadni. Felhasználás előtt vékony karikákra vágd fel.
  2. Adj a tejhez vajat, és melegítsd össze. A tojások sárgáját keverd simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett csorgasd a tejhez. Add hozzá a reszelt citromhéjat! Vízgőz fölött kevergetve főzd, amíg be nem sűrűsödik. 
  3. A kiflikarikákra szórd rá a darált mákot, a fahéjat, add hozzá a mazsolát és a reszelt citromhéjat, majd keverd össze.
  4. Öntsd rá a felfőzött tejet, óvatosan forgasd össze, és pár percig hagyd állni, hogy a kifli felszívja.
  5. Tortaformát ( 24cm-s) zsírozd ki, és szórd meg zsemlemorzsával, majd öntsd bele a mákos kiflit. Kanalazd rá a lekvárt, majd kend el egyenletesen a kifli tetején. 
  6. 100 fokra előmelegített sütőbe helyezd, és nagyjából 15-20 percig süsd.
  7. Vedd ki a sütőből , hagyd a formában kihűlni, majd helyezd rá egy tálcára.
  8. Keverd a vajat simára, a fele mennyiségű cukorral. A cukor másik felét a tojássárgájával, a vaníliás cukorral és a pudingporral keverd ki. A pudingporos részt öntsd fel a tejjel, majd állandó keverés mellett pár perc alatt főzd sűrűre. Hagyd teljesen kihűlni.
  9. Ha kihűlt a puding, apránként keverd hozzá a cukros vajhoz, hogy könnyű sima krémet kapj. A teljesen kihűlt torta tetejére egyenletesen kend rá a krémet, majd tedd a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen a mákosgubán, az ízek összeérjenek.
  10. Verd kemény habbá a habtejszínt, ízlés szerint díszítsd vele a mákos guba tortát. A tetejét finoman szórd meg mákszemekkel.

Jó étvágyat!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.