Fantasztikus tortát készíthetsz az ünnepekre , ezt te sem hagyhatod ki idén!
Megosztás
A mákosguba torta mennyei ízű desszert, karácsonykor az egyik nagy kedvenc. Bár több lépésből áll elkészíteni, valahogy mégsem bonyolult. Fantasztikusan díszíti az ünnepi asztalt, és mindenki megnyalja utána mind a tíz ujját. Íme, a recept!
Mákosguba torta
Hozzávalók:
8 db kifli
1 l tej
10 dkg vaj
3 db tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg porcukor
15 dkg darált mák
1 mk őrölt fahéj (kihagyható)
1 db citrom reszelt héja
10 dkg mazsola (kihagyható)
3 ek sárgabaracklekvár (lehet szilva is)
zsír, zsemlemorzsa
A vaníliás krémhez
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 db tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
2,5 dl tej
Tetejére
2 dl habtejszín
Így készítsd el:
A kiflit vedd meg egy nappal korábban, hagyd szikkadni. Felhasználás előtt vékony karikákra vágd fel.
Adj a tejhez vajat, és melegítsd össze. A tojások sárgáját keverd simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett csorgasd a tejhez. Add hozzá a reszelt citromhéjat! Vízgőz fölött kevergetve főzd, amíg be nem sűrűsödik.
A kiflikarikákra szórd rá a darált mákot, a fahéjat, add hozzá a mazsolát és a reszelt citromhéjat, majd keverd össze.
Öntsd rá a felfőzött tejet, óvatosan forgasd össze, és pár percig hagyd állni, hogy a kifli felszívja.
Tortaformát ( 24cm-s) zsírozd ki, és szórd meg zsemlemorzsával, majd öntsd bele a mákos kiflit. Kanalazd rá a lekvárt, majd kend el egyenletesen a kifli tetején.
100 fokra előmelegített sütőbe helyezd, és nagyjából 15-20 percig süsd.
Vedd ki a sütőből , hagyd a formában kihűlni, majd helyezd rá egy tálcára.
Keverd a vajat simára, a fele mennyiségű cukorral. A cukor másik felét a tojássárgájával, a vaníliás cukorral és a pudingporral keverd ki. A pudingporos részt öntsd fel a tejjel, majd állandó keverés mellett pár perc alatt főzd sűrűre. Hagyd teljesen kihűlni.
Ha kihűlt a puding, apránként keverd hozzá a cukros vajhoz, hogy könnyű sima krémet kapj. A teljesen kihűlt torta tetejére egyenletesen kend rá a krémet, majd tedd a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen a mákosgubán, az ízek összeérjenek.
Verd kemény habbá a habtejszínt, ízlés szerint díszítsd vele a mákos guba tortát. A tetejét finoman szórd meg mákszemekkel.