A jó cigánypecsenye szaftos, füstős, ínycsiklandó étel. Készítsd el, tálald gusztusosan a vendégeknek. A legnagyobb titka, hogy nem szabad klopfolni a húst, a jó pácolás viszont elengedhetetlen. A klopfolás hatására ugyanis szétzúzod a hús rostjait, és kifolyik belőle a szaft. Előzd meg, nehogy cipőtalp legyen belőle. Mutatjuk a receptet:
Cigánypecsenye
Hozzávalók:
páchoz:
4 ek olaj
8 gerezd fokhagyma
1 ek pirospaprika
só, bors
húshoz:
1,2 kg tarja
30 dkg füstölt szalonna
körethez:
1,5 kg burgonya
majoránna
oregánó
olaj
só, bors
Így készítsd el:
Keverd ki a pácot. Öntsd az olajat egy tálba, tedd bele az összetört fokhagyma felét, add hozzá a pirospaprika felét, majd sózd, borsozd és alaposan keverd meg. Tedd bele a tarja szeleteket.
Hámozd meg a burgonyát, vágd hosszába négy felé, szórd meg sóval, borssal, oregánóval, majoránnával, a pirospaprika másik felével, és locsold meg kevés olajjal. Keverd össze az egészet. 200 C fokos sütőben 40-45 percig süsd a középső rácson. 15 percenként keverd át. Amikor puha emeld 220 C fokra a hőmérsékletet, hogy jól átpiruljon a krumpli.
Vágd fel a szalonnát félujjnyi vastagra, és metéld be háromnegyed részig. Egy serpenyőben süsd pirosra, ropogósra. Majd vedd ki.
A szalonna zsírjába tedd bele a hússzeleteket, és süsd meg mindkét oldalukat 4-5 perc alatt. Finom és szaftos lesz a hús.
A fűszeres krumplikat tedd egy nagy tálra, helyezd rá a húsokat, kend meg a maradék zűzott fokhagymával, és tedd a tetejére a fűszerpaprikába mártott szalonnát. Finom házi savanyúsággal isteni lesz az étel.