tóth gabi
A diót nem csak azért szeretjük, mert finom sütemények alapja lehet: ez a csonthéjas rendkívül egészséges, és több vonalon is védi a szervezetünket a krónikus betegségektől. Lássuk, miért érdemes rendszeresen enni belőle!
A dió valóságos vitaminbomba, tele A- és E-vitaminnal, valamint B-vitaminokkal. Levele gazdag C-vitaminban, a diólevélből készült teát bőrproblémákra, hajhullás, és izzadás, főleg lábizzadás ellen használják. Az E-vitamin rendkívül hasznos antioxidáns, amely minden nyálkahártya működését javítja.
A dióban levő omega-3 zsírsavak javítják a szervezet inzulintermelését, így szerepük lehet a cukorbetegség megelőzésében. Az esszenciális zsírsavak a vérnyomást és a koleszterinszintet is képesek rendben tartani, valamint segítenek kivédeni a vérrögképződést, és védik az érfalak rugalmasságát. Ezzel segítenek megelőzni a keringési rendszer betegségeit. Az egészsége zsírsavak az optimális idegrendszeri és agyműködéshez is hozzájárulnak, így a gyerekektől a felnőttekig mindenkinek ajánlható a diófogyasztás - legalább napi 3-5 szem. A vastagbél-, mell- és prosztatarák kialakulása ellen is védhet. Folsavtartalma a várandósok számára is hasznossá teszi, de van benne mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és szelén is. Olaja remek bőrnyugtató, számos kozmetikai termék alapanyaga.
Nagyon diós, nagyon finom tömény boldogság! 10 perc alatt kész, amiből érdemes mindjárt dupla adagot készíteni!
Hozzávalók
ELKÉSZÍTÉS:
A sűrített tejet nyomjuk ki egy tálba, keverjük el benne a kakaóport, majd adjunk hozzá 80 g darált diót. Keverjük jól össze és mehet a hűtőbe fél órára. A hűtőből kivéve, vizes kézzel formázzunk a masszából gombócokat és hempergessük meg a maradék darált dióban. De nyugodtan használhatunk kókuszreszeléket vagy cukrozatlan kakaót is a gombócok bevonásához!
Hozzávalók:
Elkészítés
Tegyük a hozzávalókat egy aprítógépbe és daráljuk meg. Keverjük addig, amíg a massza összeáll. Nyomkodjuk a keveréket egy kisebb (22x22) tepsibe és esetleg szórjuk meg a tetejét a mandulával vagy mogyoróval, amit egy kissé belenyomkodhatunk a tésztába. Tegyük a hűtőbe 2-3 órára.
Hozzávalók:
ELKÉSZÍTÉS:
Hámozzuk meg és szeleteljük fel falatnyi darabokra az almát. Csepegtessünk rá citromlevet, majd forgassuk meg a vajon pár perc alatt. Keverjük el a morzsát a dióval, és enyhén pirítsd meg. Forgassuk bele az almát, és szórjuk meg fahéjjal és porított cukorral vagy édesítőszerrel.