tóth gabi
A hûvös téli napokon különösen jól esik a csípõs étel. A chili nem csak felmelegít, de még a fertõzésektõl is véd. Fogyókúrázóknak jó hír: megakadályozza a zsírsejtek letapadását, tehát érdemes ilyen ételeket gyakrabban készíteni.
A téli hónapokban gyakran megkívánjuk a csípős ételeket. Felmelegítenek, serkentik a vérkeringést.
A chili paprika komoly gyógyhatással is bír: vitaminokban gazdag, fertőtlenítő hatású, távol tartja a vírusokat. Az ilyen megfázásos időkben szinte kötelező a csípős ételek fogyasztása. Csökkenti a rák kialakulásának az esélyét, gyorsítja az anyagcserét, megakadályozza a zsírsejtek növekedését.
Chilis olaj mindig legyen a háztartásodban. Rendkívül egyszerű elkészíteni. Bármikor ízesítheted vele a levest, salátát, szószt, tésztát. Akár kenyérre is cseppenthetsz belőle.
Egy 7 dl-es befőttes üveg aljára szórj 1-2 centiméternyi szárított chili pelyhet. Önts rá fél liter extra szűz olívaolajat. Időnként rázd fel. Egy hét után szűrd le. Nem kell hűtőben tartani.
Mivel forralod, ehhez nem szükséges extra szűz olaj, csak jó minőségű olívaolaj. A paprika ne csak erős, de jó ízes is legyen. Egyedi zamata átjön az olajon.
Elkészítés: 3 db egészben hagyott vagy kimagozott, felvágott, esetleg darabolt chilit tegyél fél liter olajba. (Minél kisebbre darabolod, annál csípősebb lesz az olaj). Forralás után, a legkisebb lángon hagyd még 10 percig gyöngyözni. Töltsd kifertőtlenített üvegekbe, majd száraz dunsztban tartósítsd. 6 hónapig eláll.
Tarts otthon hámozott konzerv paradicsomot, mert azzal bármikor, percek alatt elkészítheted ezt a remek, hús nélküli tésztát.
1. Főzd meg a tésztát olaszosra (kicsit keményre hagyva).
2. Mialatt a tészta fő, olívaolajon dinszteld meg a hagymákat. Fűszerezd sóval, borssal, barna cukorral.
3. Karamellizálás után szórd bele a darabolt paradicsomot. Felforrás után 10 percig főzd kis lángon.
4. Szórd rá a leszűrt tésztát, kavard át, és főzd együtt még pár percig.
5. Locsold meg chilis olajjal, szórd meg a tetejét parmezánnal és egy kis bazsalikom levéllel.
Tipp:
Megbolondíthatod egy kis vörösborral is. A fűszerekkel együtt, 1 dl-t önts bele.
A csirkeszárny az egyik legolcsóbb hús. Ám egyáltalán nem a legízetlenebb! Sőt! Pikáns fűszerezéssel elkészített páccal remek fogást készíthetsz belőle.
1. A fokhagymát keverd össze az olajjal, chiliporral.
2. Add hozzá a balzsamecetet, mézet, paradicsomszószt, és keverd simára.
1. Mosd meg csirkeszárnyakat, vágd le a végeket, nyesd ketté. Töröld szárazra, sózd be.
2. Egy tálba rakva, masszírozd jól bele az előkészített pácot, majd öntsd a maradékot a tetejére. Fedd le, hagyd a hűtőben 1 éjszakára, hogy jól átjárják az ízek.
3. Másnap a tepsibe rendezett szárnyakat 180 Celsius fokra előmelegített sütőben, félidőben átforgatva, süsd pirosas barnára (25 perc).