Létrehozva: 2018.01.21.

Imádod az erős paprikát? Akkor ezt a 3 receptet neked találták ki

A hûvös téli napokon különösen jól esik a csípõs étel. A chili nem csak felmelegít, de még a fertõzésektõl is véd. Fogyókúrázóknak jó hír: megakadályozza a zsírsejtek letapadását, tehát érdemes ilyen ételeket gyakrabban készíteni.

A téli hónapokban gyakran megkívánjuk a csípős ételeket. Felmelegítenek, serkentik a vérkeringést.

A chili paprika komoly gyógyhatással is bír: vitaminokban gazdag,  fertőtlenítő hatású, távol tartja a vírusokat. Az ilyen megfázásos időkben szinte kötelező a csípős ételek fogyasztása. Csökkenti a rák kialakulásának az esélyét, gyorsítja az anyagcserét, megakadályozza a zsírsejtek növekedését.

CHILIS OLÍVAOLAJ

Chilis olaj mindig legyen a háztartásodban. Rendkívül egyszerű elkészíteni. Bármikor ízesítheted vele a levest, salátát, szószt, tésztát. Akár kenyérre is cseppenthetsz belőle.

Nyersen:

Egy 7 dl-es befőttes üveg aljára szórj 1-2 centiméternyi szárított chili pelyhet. Önts rá fél liter extra szűz olívaolajat. Időnként rázd fel. Egy hét után szűrd le. Nem kell hűtőben tartani.

Forralással:

Mivel forralod, ehhez nem szükséges extra szűz olaj, csak jó minőségű olívaolaj. A paprika ne csak erős, de jó ízes is legyen. Egyedi zamata átjön az olajon.

Elkészítés: 3 db egészben hagyott vagy kimagozott, felvágott, esetleg darabolt chilit tegyél fél liter olajba. (Minél kisebbre darabolod, annál csípősebb lesz az olaj). Forralás után, a legkisebb lángon hagyd még 10 percig gyöngyözni. Töltsd kifertőtlenített üvegekbe, majd száraz dunsztban tartósítsd. 6 hónapig eláll.

ARRABBIATA TÉSZTA

Tarts otthon hámozott konzerv paradicsomot, mert azzal bármikor, percek alatt elkészítheted ezt a remek, hús nélküli tésztát.

Hozzávalók:

  • 500g száraz tészta (penne, spagetti vagy tagliatelle)
  • 1 konzerv (vagy friss) hámozott paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma (felaprítva)
  • 3-5 gerezd fokhagyma (felaprítva)
  • bors
  • 1 ek barna cukor
  • chilis olaj
  • parmezán
  • bazsalikom levél
  • Elkészítés:

    1. Főzd meg a tésztát olaszosra (kicsit keményre hagyva).

    2. Mialatt a tészta fő, olívaolajon dinszteld meg a hagymákat. Fűszerezd sóval, borssal, barna cukorral.

    3. Karamellizálás után szórd bele a darabolt paradicsomot. Felforrás után 10 percig főzd kis lángon.

    4. Szórd rá a leszűrt tésztát, kavard át, és főzd együtt még pár percig.

    5. Locsold meg chilis olajjal, szórd meg a tetejét parmezánnal és egy kis bazsalikom levéllel.

    Tipp:

    Megbolondíthatod egy kis vörösborral is. A fűszerekkel együtt, 1 dl-t önts bele.

     

    CHILIS CSIRKESZÁRNYAK

    A csirkeszárny az egyik legolcsóbb hús. Ám egyáltalán nem a legízetlenebb! Sőt! Pikáns fűszerezéssel elkészített páccal remek fogást készíthetsz belőle.

    Hozzávalók:

  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 1 tk chilipor
  • 2 ek balzsamecet
  • 2 ek méz
  • 3 ek paradicsomszósz
  • 12 db csirkeszárny
  • Elkészítés:

    A pác:

    1. A fokhagymát keverd össze az olajjal, chiliporral.  

    2. Add hozzá a balzsamecetet, mézet, paradicsomszószt, és keverd simára.

    A hús:

    1. Mosd meg csirkeszárnyakat, vágd le a végeket, nyesd ketté. Töröld szárazra, sózd be.

    2. Egy tálba rakva, masszírozd jól bele az előkészített pácot, majd öntsd a maradékot a tetejére. Fedd le, hagyd a hűtőben 1 éjszakára, hogy jól átjárják az ízek.

    3. Másnap a tepsibe rendezett szárnyakat 180 Celsius fokra előmelegített sütőben, félidőben átforgatva, süsd pirosas barnára (25 perc).

     

     

     

     

     

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek