A hûvös téli napokon különösen jól esik a csípõs étel. A chili nem csak felmelegít, de még a fertõzésektõl is véd. Fogyókúrázóknak jó hír: megakadályozza a zsírsejtek letapadását, tehát érdemes ilyen ételeket gyakrabban készíteni.
A téli hónapokban gyakran megkívánjuk a csípős ételeket. Felmelegítenek, serkentik a vérkeringést.
A chili paprika komoly gyógyhatással is bír: vitaminokban gazdag, fertőtlenítő hatású, távol tartja a vírusokat. Az ilyen megfázásos időkben szinte kötelező a csípős ételek fogyasztása. Csökkenti a rák kialakulásának az esélyét, gyorsítja az anyagcserét, megakadályozza a zsírsejtek növekedését.
CHILIS OLÍVAOLAJ
![]()
Chilis olaj mindig legyen a háztartásodban. Rendkívül egyszerű elkészíteni. Bármikor ízesítheted vele a levest, salátát, szószt, tésztát. Akár kenyérre is cseppenthetsz belőle.
Nyersen:
Egy 7 dl-es befőttes üveg aljára szórj 1-2 centiméternyi szárított chili pelyhet. Önts rá fél liter extra szűz olívaolajat. Időnként rázd fel. Egy hét után szűrd le. Nem kell hűtőben tartani.
Forralással:
Mivel forralod, ehhez nem szükséges extra szűz olaj, csak jó minőségű olívaolaj. A paprika ne csak erős, de jó ízes is legyen. Egyedi zamata átjön az olajon.
Elkészítés: 3 db egészben hagyott vagy kimagozott, felvágott, esetleg darabolt chilit tegyél fél liter olajba. (Minél kisebbre darabolod, annál csípősebb lesz az olaj). Forralás után, a legkisebb lángon hagyd még 10 percig gyöngyözni. Töltsd kifertőtlenített üvegekbe, majd száraz dunsztban tartósítsd. 6 hónapig eláll.
ARRABBIATA TÉSZTA
![]()
Tarts otthon hámozott konzerv paradicsomot, mert azzal bármikor, percek alatt elkészítheted ezt a remek, hús nélküli tésztát.
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. Főzd meg a tésztát olaszosra (kicsit keményre hagyva).
2. Mialatt a tészta fő, olívaolajon dinszteld meg a hagymákat. Fűszerezd sóval, borssal, barna cukorral.
3. Karamellizálás után szórd bele a darabolt paradicsomot. Felforrás után 10 percig főzd kis lángon.
4. Szórd rá a leszűrt tésztát, kavard át, és főzd együtt még pár percig.
5. Locsold meg chilis olajjal, szórd meg a tetejét parmezánnal és egy kis bazsalikom levéllel.
Tipp:
Megbolondíthatod egy kis vörösborral is. A fűszerekkel együtt, 1 dl-t önts bele.
CHILIS CSIRKESZÁRNYAK
![]()
A csirkeszárny az egyik legolcsóbb hús. Ám egyáltalán nem a legízetlenebb! Sőt! Pikáns fűszerezéssel elkészített páccal remek fogást készíthetsz belőle.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A pác:
1. A fokhagymát keverd össze az olajjal, chiliporral.
2. Add hozzá a balzsamecetet, mézet, paradicsomszószt, és keverd simára.
A hús:
1. Mosd meg csirkeszárnyakat, vágd le a végeket, nyesd ketté. Töröld szárazra, sózd be.
2. Egy tálba rakva, masszírozd jól bele az előkészített pácot, majd öntsd a maradékot a tetejére. Fedd le, hagyd a hűtőben 1 éjszakára, hogy jól átjárják az ízek.
3. Másnap a tepsibe rendezett szárnyakat 180 Celsius fokra előmelegített sütőben, félidőben átforgatva, süsd pirosas barnára (25 perc).
