kulcsár edina
Ezeket a mennyei ízû sör- és borkorcsolyákat könnyû elkészíteni. Némelyiket pár nappal korábban is összedobhatod. A siker nem marad majd el!
Túlhajtottad magad, hogy a karácsony tökéletes legyen? Igazán nem sok kedved van, hogy egy héttel később ismét ételkülönlegességeket, konyhai remekeket állíts elő? Nem is kell! Csak készíts valamit, ami gyorsan megvan, és ízével sikert arathat. Milyen remekül csúszik majd utána bármilyen lazító ital!
Felkínálhatod otthon, vagy magaddal viheted a buliba.
1. Egy kis tálkában jól keverd el a joghurtot a mentalevéllel, a citromlével, az olajjal, a mézzel, a fokhagymával.
2. Ízesítsd sóval, borssal.
3. Fedd le, és tedd a hűtőbe.
1. Nagy lyukú reszelőn reszeld le a cukkinit, a krumplit és a vöröshagymát. Keverd össze 2 tk. sóval. Helyezz szitát egy tál fölé. Szórd a szitába a cukkinis keveréket. Hagyd, hogy levet eresszen (30-40 perc).
2. Egy közepes tálban keverd össze a tojásokat, a fokhagymát, a köményt, 3 ek. petrezselymet, 2 ek. mentát. Ízesítsd sóval, borssal.
3. A cukkinis keverék felét tedd egy konyhai törlőruhába, és préseld ki a levét. A száraz reszeléket szórd a tojásos keverékbe. A cukkinis reszelék másik felével ugyanígy járj el. Szórd meg liszttel és sütőporral. Óvatosan elegyítsd.
4. Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel közepes hőmérsékletre a sütőolajat. Egy evőkanállal adagolva helyezd a forró olajba a tésztát. Kissé lapítsd el. Aranybarnára, ropogósra süsd. Ez oldalanként kb. 3-3 perc. Ha kisült, szedd rácsra, sózd, borsozd.
Tálaláskor öntözd meg a fokhagymás joghurttal, olívaolajjal, szórj rá friss zöldfűszereket.
1. Villával vagy krumplinyomóval pépesítsd az avokádókat.
2. Keverd bele a fokhagymát, a csípős paprikát, a fehér hagymát, a citromlevet, a sót.
Tipp:
A citromlével és a sóval bánj óvatosan. Először kevesebbet keverj bele, majd 15 percig hagyd állni. Ízleld meg, és ha még szükséges, szórj bele többet.
Ezt a különleges finomságot 4 nappal előbb is elkészítheted.
1. Az olívabogyókat tedd egy tálba, szórd rá a narancsszeleteket.
2. Egy kis serpenyőben, alacsony lángon forrósítsd meg az olívaolajat, a fokhagymát, a koriandert, a babérlevelet, a chilipaprikát. Pirítsd kb. 20 percig, míg illatozni, a fokhagyma meg barnulni nem kezd. Vedd le a lángról, és hagyd állni 1 órát.
3. Öntsd a fűszeres olajat az olívabogyókra, és keverd el, hogy mindenütt beborítsa. Marináld szobahőmérsékleten 2 órán át, vagy hűtőben, letakarva, 4 napig.
4. Szobahőmérsékleten tálald.
Ezt is érdemes 1 nappal korábban elkészíteni.
1. Egy nagy serpenyőben forrósíts olajat (azért ne füstöljön!). Szórd bele a mandulát. Időnként kavargatva pirítsd barnára (kb. 7-8 perc).
2. Szűrőkanállal szedd papírtörlőre.
3. Ha lehűlt, tedd egy légmentesen zárható műanyag dobozba. Szórd meg bőven sóval. Tárold szobahőmérsékleten, lezárva.
1. Egy közepes tálba önts 1 csésze hideg vizet. Ejts a vízbe 2 jégkockát. Tedd bele a hagymát. Keverd el, vedd ki a jeget. Egy szűrőn át jól csepegtesd le a hagymát.
2. Tedd a hagymát egy közepes tálba. Add hozzá a paradicsomot, koriandert, jalapenót. Sózd ízlés szerint.
Mindig nagy sikert arat a sós rágcsálnivaló, mert jól csúszik rá a sör vagy a pezsgő.
1. Egy kis tálkában keverd össze a paprikát a cayennel, és tedd félre.
2. Egy nagy serpenyőben hevíts olajat közepes-erős forróságúra. Két részletben szórd bele a csicseriborsót, és folyamatos kavargatás közben pirítsd aranybarnára és ropogósra (kb. 15-20 perc).
3. Lyukacsos szedőkanállal szedd ki papírtörlőre.
4. A már olajtól száraz csicseriborsót gyűjtsd egy közepes tálkába. Szórd rá a paprikás keveréket, és sózd meg ízlés szerint. Jól keverd el. Tálaláskor hintsd meg a tetejét citromhéjjal.