kulcsár edina
Végre egy tökéletes falafelrecept! Egészséges és megunhatatlanul finom. Pillanatok alatt elkészül. Ha eleget csinálsz, akár le is fagyaszthatsz belõle, jól jöhet váratlan alkalmakra.
A falafelt bármikor jó lelkiismerettel fogyasztjuk, mert rendkívül egészséges, tápláló étel.
A fő alkotórésze, a csicseriborsó fehérjedús, magas tápértékű hüvelyes zöldség. Rostokban igen gazdag, tisztítja a bélfalakra lerakódott salakanyagot. Magas vas- és folsavtartalma miatt a nőknek, különösen a kismamáknak nagyon ajánlott! Lassan szívódik fel, a vércukorszintet egyenletesen, alacsonyan tartja. Diétázóknak ideális. A belőle készített falafel mellett már nem is kívánunk semmi mást. Ráadásul az elkészítése egyszerű. Ez pedig mindig csábító a hektikus mindennapjainkban.
A pita receptjét ITT NÉZHETED meg.
A kisütött falafeleket akár előre le is fagyaszthatod, és csak a tálalás előtt forrósítsd meg a sütőben.
Így bármikor, pillanatok alatt varázsolhatsz felséges, nagyszerű vacsorát.
Elkészítés ideje: 90 perc (az 1 órás hűtéssel együtt), sütés: 6 perc.
1. A pillanat indítógombot párszor benyomva, egy konyhai robotgépben aprítsd finomra a hagymát és a fokhagymagerezdeket. Vedd ki, tedd félre.
2. Szórd a munkatálba a csicseriborsót, a petrezselymet, a koriander zöldet, a csilit, a római köményt , a sót, és az egészet vágd durvára. Ne pürésítsd.
3. Add hozzá az összevágott hagymákat, a sütőport, és annyi lisztet, hogy amikor a pillanatkapcsolóval beindítod a robotgépet, a keverék kicsi, nem ragadó labdává formálódjon. (Először csak ¼ csésze lisztet szórj hozzá, később a többit. Ha még mindig túl folyékony, adhatsz többet. Ne túl sokat, mert hűlés alatt úgyis megszilárdul).
4. Szedd át a falafelkeveréket egy tálba, és takard le frissen tartó fóliával. Pihenjen a hűtőben 1 órát.
5. Míg hűl a falafel, készítsd el a tahini szószt. Keverd simára a hozzávalókat, ízesítsd sóval, borssal. Takard le, tedd a hűtőbe.
6. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe, gombócokat formálva, szedd ki a falafelkeveréket fagylaltkanállal vagy evőkanállal. Ha evőkanállal adagolod, kb. 3 evőkanálnyi ad ki 1 gombócot.
7. Egy nagy serpenyőbe önts repceolajat, forrósítsd fel (3 perc), és közepes lángon süsd át a falafelek mindkét oldalát. Egyik oldal 3 perc, a másik, amíg jól át nem sül, és szép barna színt nem kap.
8. Szedd rácsra lecsepegni, vagy tedd papírtörlővel bélelt tányérra. Azonnal sózd.
9. Egy meleg, félbevágott pitába 3-4 falafelt halmozz, és önts bele tahini szószt.
Serpenyő helyett sütheted tepsiben is.
A kiolajozott sütőpapírral kibélelt tepsibe kisebb adagokat halmozz, lapítsd le. 190 Celsius-fokon legalább 20 percig süsd, félidőben megfordítva.