Létrehozva: 2017.07.12.

Nemcsak uborkát lehet kovászolni: Tarol az új nyári savanyúság!

A koviubi kellemes kovászos íze jól áll a káposztának is. Sok kaporral elkészítve valami zseniális! Ráadásul nagyon finomakat fõzhetsz belõle. Ezt nézd, ez csúcs!

A káposzta a legszuperebb alapzöldség! Először is bőven terem a magyar klímán, tehát olcsó, ráadásul nagyon egészséges!  Rengeteg benne az életerőt adó vitamin, elsősorban a C- és az A-vitamin, ezeknek köszönhetően mindenféle gyulladásos folyamatot csökkent a szervezetben. Rosttartalma segíti az emésztést, és megszünteti a székrekedést, valamint a gyomorégést. A kovászolt káposztát egyelőre kevesen ismerik, pedig ez a finomság új fejezetet nyit ennek az egészséges zöldségnek a felhasználásában!

Kovászolt káposzta

Hozzávalók:

  • 1 fejes káposzta, legyalulva
  • 2 nagy csokor friss kapor,
  • ahány liter víz, annyi evőkanál só,
  • 5 cikk fokhagyma (elhagyható)
  • néhány szelet kenyér


  • 1. A 3 literes befőttes üveg aljára tegyél nagy csokor friss kaprot. Erre halmozd a legyalult káposztát. Ide-oda egész fokhagymagerezdeket dugdoshatsz. (A fokhagyma eléggé karakteres ízt ad, ha nem szereted, ne használd.)

    2. Forralj fel 3 liter vizet 3 evőkanál sóval, nem fog kelleni mind, de biztos, ami biztos...  Öntsd fel a sós forró vízzel a káposztát. A víz teljesen lepje el.

    3. A káposzta fölé tegyél néhány szelet kenyeret, majd takard le az üveg száját egy tányérral. Az üveget tilos tűző napra állítani, mert akkor rossz irányba indul el a kovászolódás és élvezhetetlenül megpuhul a káposzta.

    4. Normál esetben 3-4 nap alatt készül el a kovászos káposzta. Akkor jó, ha roppanósak maradnak a szálak. Az ázott kenyeret emeld le a tetejéről, a káposztát pedig szedd át csavaros üvegbe vagy dobozokba. Szűrd rá a levét. Lefedve a hűtőben 2 hétig is friss marad.

    Mire jó a kovászolt káposzta?

    Lehet enni szendvicsekhez, de felhasználható bármihez, amibe savanyú káposztát tennénk pl. savanykás nyári leves. Néhány salátalevéllel készülhet belőle nyári töltött káposzta, de bográcsban, hússal is főzhetjük.

    Forrás: Judit Edda Szemerédi-Pintér‎ (Vali hagyományos konyhája)

     

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

    origo.hu

    Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

    borsonline.hu

    Fejlemény: pár hónapon belül kitoloncolhatják Harry herceget Amerikából

    mandiner.hu

    Havas Henrik nagyot ment: „Én ismerem Orbán Viktort, beledöglene, ha Schmitt Pál és Novák Katalin után Sulyok Tamás is lemondana”

    ripost.hu

    Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

    magyarnemzet.hu

    Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

    origo.hu

    Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

    mindmegette.hu

    Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    origo.hu

    A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FITTFAZÉK

    Túrókenyér az új őrület, fogyókúrához nincs jobb recept

    YESSS

    Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

    YESSS

    Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

    YESSS

    Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

    YESSS

    Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

    YESSS

    Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

    YESSS

    Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

    YESSS

    Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot