Nemcsak uborkát lehet kovászolni: Tarol az új nyári savanyúság!

A koviubi kellemes kovászos íze jól áll a káposztának is. Sok kaporral elkészítve valami zseniális! Ráadásul nagyon finomakat fõzhetsz belõle. Ezt nézd, ez csúcs!

A káposzta a legszuperebb alapzöldség! Először is bőven terem a magyar klímán, tehát olcsó, ráadásul nagyon egészséges!  Rengeteg benne az életerőt adó vitamin, elsősorban a C- és az A-vitamin, ezeknek köszönhetően mindenféle gyulladásos folyamatot csökkent a szervezetben. Rosttartalma segíti az emésztést, és megszünteti a székrekedést, valamint a gyomorégést. A kovászolt káposztát egyelőre kevesen ismerik, pedig ez a finomság új fejezetet nyit ennek az egészséges zöldségnek a felhasználásában!

Kovászolt káposzta

Hozzávalók:

  • 1 fejes káposzta, legyalulva
  • 2 nagy csokor friss kapor,
  • ahány liter víz, annyi evőkanál só,
  • 5 cikk fokhagyma (elhagyható)
  • néhány szelet kenyér


  • 1. A 3 literes befőttes üveg aljára tegyél nagy csokor friss kaprot. Erre halmozd a legyalult káposztát. Ide-oda egész fokhagymagerezdeket dugdoshatsz. (A fokhagyma eléggé karakteres ízt ad, ha nem szereted, ne használd.)

    2. Forralj fel 3 liter vizet 3 evőkanál sóval, nem fog kelleni mind, de biztos, ami biztos...  Öntsd fel a sós forró vízzel a káposztát. A víz teljesen lepje el.

    3. A káposzta fölé tegyél néhány szelet kenyeret, majd takard le az üveg száját egy tányérral. Az üveget tilos tűző napra állítani, mert akkor rossz irányba indul el a kovászolódás és élvezhetetlenül megpuhul a káposzta.

    4. Normál esetben 3-4 nap alatt készül el a kovászos káposzta. Akkor jó, ha roppanósak maradnak a szálak. Az ázott kenyeret emeld le a tetejéről, a káposztát pedig szedd át csavaros üvegbe vagy dobozokba. Szűrd rá a levét. Lefedve a hűtőben 2 hétig is friss marad.

    Mire jó a kovászolt káposzta?

    Lehet enni szendvicsekhez, de felhasználható bármihez, amibe savanyú káposztát tennénk pl. savanykás nyári leves. Néhány salátalevéllel készülhet belőle nyári töltött káposzta, de bográcsban, hússal is főzhetjük.

    Forrás: Judit Edda Szemerédi-Pintér‎ (Vali hagyományos konyhája)

     

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Drámai fejlemény: háborúba akar lépni Csehország?

    origo.hu

    Ez történhetett Suhajda Szilárddal az utolsó órákban

    borsonline.hu

    Újra együtt? Kucsera Gábortól jelentkezett be Tápai Szabina

    ripost.hu

    "Az agymosott Harry herceg végre ráébredt az igazságra Meghannal kapcsolatban"

    vg.hu

    Kedden búcsúztatják a fővárosban Suhajda Szilárdot - a család kérni, ne fekete ruhába érkezzenek a megemlékezők

    origo.hu

    Hatalmas terhes hassal ugrált a színpadon Dér Heni - VIDEÓ

    astronet.hu

    Napi horoszkóp 2023. május 31.: a Kos békét köt, a Skorpió szerencsés

    ripost.hu

    Ez csúnya! Kamu luxusórával bukott le Kozso - Videó

    ripost.hu

    Megrázó vallomást tett a családanya: "az orvosok kétszer is elhajtottak, most pedig már csak egy hetem van hátra"

    mandiner.hu

    Webshopon keresztül vásárolunk laborvizsgálatot(x)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FITTFAZÉK

    Nagyanyáink kedvenc süteménye: így készül el gyorsan az őzgerinc

    FITTFAZÉK

    Málnás-csokis kókuszgolyó: 3 perc alatt kész a cukormentes desszertcsoda

    YESSS

    Ki fogja a meztelen szoknyát felvenni? Állítólag ez most a legnagyobb divat

    YESSS

    Itt a nyár legnagyobb divatja: ezt hordja most minden olasz nő

    YESSS

    Villannak a női combok, idén nyáron jön a skort szoknya!

    YESSS

    Őszülni kezdtél? Ilyen árnyalatra festesd a hajad

    YESSS

    Ez a blézer lesz most nyáron a legnagyobb divat

    YESSS

    Fehérneműdivat, ezek a bugyik lesznek idén a legcsinosabbak