kulcsár edina
Velencében robbant a kulináris bomba, a legnagyobb menõség most a fekete pizza! Õrületesen jól mutat rajta a paradicsom és az olvadt mozzarella, illetve a tetejére szórt friss zöldek. De mibõl készül a koromfekete tészta?
Velencéből jött és a mórok ajándéka a hagyományos olasz gasztronómiát felforgató új divat.
A drámai kinézetű fekete pizza mindent visz!
S hogy mitől fekete? Hát az atívszéntől (carbo activatus)!
A porrá őrölt széntablettát adnak a tésztához, így gyúrják össze és kelesztik meg, a végeredmény őrületesen mutatós! Nem kell sok faszén ahhoz, hogy egészen mély, fekete árnyalatot kapjon a tészta. Érdekes módon nem változtatja meg a tészta ízét, viszont sokkal egészségesebb, mint a hagyományos változat.
1. Tésztája ugyanúgy készül, mint a normál pizzáé, csak a lisztbe keverj fél kilogrammonként számítva 5-8 g széntabletta port.
2. A kinyújtott fekete pizzatésztát kend meg paradicsom szósszal vagy pizzaszósszal.
3. Tegyél rá friss vagy szárított, vízben áztatott paradicsom szeleteket
3. Szórd meg mozzarella sajttal.
4. Paradicsom alap helyett megkenheted pesztó szósszal is. Ez esetben avokádó szeleteket fektess rá. Az olajbogyót és capribogyót se felejtsd ki az ízesítésből!
5. Ha kisült, halmozz rá friss zöldet (rukkolát, bazsalikomot, madársalátát, pitypang zöldet stb.)
Mindenkit sokkol a döbbenetes fekete pizza, a vörös pizzaszósszal, olvadt fehér sajttal és a tálaláskor ráhintett friss zöldekkel.