tóth gabi
A húsvéti asztalra való, tündéri marcipánrépával díszített desszert. Ellenállhatatlan! Az íze a híres macaronra emlékeztet.
Egyszemélyes kis húsvéti répatortácskák, sajtkrém kalappal, pekándióval. A marcipánrépák a tetején mindenkit levesznek a lábukról.
Előkészítés: 30 perc. Sütés idő: 20 perc.
1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Egy keverőtálban kavard 30 másodpercig a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót, a fahéjat, a szerecsendiót. Tedd félre. Reszeld finomra a sárgarépát. Tedd félre.
2. Szórd a kristálycukrot és a barnacukrot egy másik, nagy keverőtálba, és keverd el. Add hozzá a tojásokat. Elektromos kézi mixerrel, lassú fordulaton verd fel 30 mp-ig, míg halványsárga színt nem kap. Keverd bele az almaszószt és a vaníliakivonatot is. Lassú, gépi keverés közben, óvatosan töltsd hozzá a növényi olajat. Amikor már szép sima, verd további 20 mp-ig.
3. A száraz összetevők felét keverd bele. Szórd hozzá a reszelt sárgarépát is. Keverd el, majd add hozzá a maradék száraz hozzávalókat is. Elegyítsd először egy fakanállal, majd a gépi tésztakeverő segítségével készíts eldolgozott, egységes tésztát.
4. Adagold a tésztakeveréket a sütőpapírral kibélelt muffinsütő formákba. Csak körülbelül háromnegyed részükig töltsd meg. Süsd 19-21 percig. Akkor kész, ha a beleszúrt fogpiszkálót tisztán húzod ki. Sütés után pár percig hagyd hűlni a formában. Ezután a muffinokat emeld ki a sütőmélyedésekből, és tedd rácsra a teljes kihűlésig.
1. Elektromos kézimixerrel, közepes-magas fordulaton keverd simára, könnyűre a vajat a krémsajttal. Keverd bele a vaníliakivonatot.
2. Most kapcsolj lassú fordulatra, és a porcukrot fokozatosan hozzáadagolva, verd simára.
3. Ha a sajtkrém túl folyós, tedd pár percre a hűtőbe. A mélyhűtőből kivéve keverd át megint. Addig ismételd, míg az állaga formázhatóan kemény nem lesz. Adagolj belőle kalapkákat minden muffin tetejére. A sajtkrém kalap szélét szórd meg a vágott pekándióval.
1. Színezd be a marcipánt a narancs színű ételfestékkel, és gyúrd egyenletesre.
2. Oszd el 12 egyenlő részre, és formázd répa alakúra.
3. Márts egy fogpiszkálót a kakaóporba. Picit rázd le róla a fölösleget, majd a poros fogpiszkálót a tésztába nyomva, rajzolj„földnyomokat” a répába. A fogpiszkálót közben forgasd meg, így természetes hatású, egyenetlen rajzolatot kapsz.
4. A kis pálcikával fúrj lyukat minden répa tetejébe, és illeszd bele a petrezselyem szálacskákat.
5. Nyomd a répákat óvatosan a sajtkrém tetejébe, majd légmentes dobozba zárva tedd hűtőbe.
Fogyasztás előtt, szobahőmérsékleten hagyd kicsit felengedni.