Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2017.04.09.

5 végzetes tojáshiba: Vigyázz, így rontod el a legfinomabb reggelit

Aligha van jobb reggeli a tojásnál, ám a tojásételeket elkészíteni nem olyan egyszerû, mint amilyennek elsõre látszik. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat, illetve az is, mi lenne a jó módszer.

Szerző Ripost

Sima vízben készíted a buggyantott tojást

Felforralod a vizet, beleütöd a tojást – és szétfolyik a sárgája, a fehérje pedig csíkokra esik szét. Ha tökéletes buggyantott tojást szeretnél, inkább adj egy kis ecetet vagy citromlevet a vízhez. A sav ugyanis egyben tartja a fehérjét, és megakadályozza, hogy szétfolyjon a sárgája. Az is jó trükk, ha a tojást olyan közelről csúsztatod bele a vízbe, amilyen közelről csak lehetséges. Ne dobáld, inkább a vízhez minél közelebb törd fel.

Túlhabosítod a rántottát

Ha rántottát készítesz, nagy a kísértés, hogy elektromos habverővel még több levegőt keverj bele. Ne tedd, ha nem akarod, hogy olyan legyen a végeredmény, mint a hungarocell. Sokkal jobb, ha egy villával, vagy legfeljebb kézi habverővel dolgozol.

Túl hamar teszed bele a zöldségeket a rántottába

Ismered azt a fura, nyúlós állagot, amit akkor vesz fel a rántotta, amikor túl korán teszel bele pár zöldséget, például spenótot vagy gombát? Elkerülheted, ha csak akkor adod hozzá ezeket, amikor már majdnem kész az étel. Ha meg kell pirítanod, vagy párolnod az adalékokat, tedd egy külön edényben.

Rosszul fordítod meg a tükörtojást

Azt szeretnéd, ha jól megsülne a tükörtojás sárgája, ezért megfordítod a serpenyőben? Nem lehetetlen, de nagy gyakorlatot igényel, ha azt szeretnéd, hogy ne folyjon szét a sárgája. Fordítás előtt inkább fedd le az edényt, és vedd alacsonyra a lángot, így a keletkező gőz megsüti a sárgáját bevonó fehérjeréteget – ilyenkor eldöntheted, hogy így sütöd tovább, vagy egy kis időre mégis megfordítod.

Túl sokáig főzöd a kemény tojást

Ha a keménytojás sárgája körül zöldes-szürkés gyűrű alakul ki, akkor túlfőzted. A kemény tojás 8-11 perc alatt fő készre, ezután tedd át őket azonnal hideg vízbe.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek