tóth gabi
Aligha van jobb reggeli a tojásnál, ám a tojásételeket elkészíteni nem olyan egyszerû, mint amilyennek elsõre látszik. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat, illetve az is, mi lenne a jó módszer.
Felforralod a vizet, beleütöd a tojást – és szétfolyik a sárgája, a fehérje pedig csíkokra esik szét. Ha tökéletes buggyantott tojást szeretnél, inkább adj egy kis ecetet vagy citromlevet a vízhez. A sav ugyanis egyben tartja a fehérjét, és megakadályozza, hogy szétfolyjon a sárgája. Az is jó trükk, ha a tojást olyan közelről csúsztatod bele a vízbe, amilyen közelről csak lehetséges. Ne dobáld, inkább a vízhez minél közelebb törd fel.
Ha rántottát készítesz, nagy a kísértés, hogy elektromos habverővel még több levegőt keverj bele. Ne tedd, ha nem akarod, hogy olyan legyen a végeredmény, mint a hungarocell. Sokkal jobb, ha egy villával, vagy legfeljebb kézi habverővel dolgozol.
Ismered azt a fura, nyúlós állagot, amit akkor vesz fel a rántotta, amikor túl korán teszel bele pár zöldséget, például spenótot vagy gombát? Elkerülheted, ha csak akkor adod hozzá ezeket, amikor már majdnem kész az étel. Ha meg kell pirítanod, vagy párolnod az adalékokat, tedd egy külön edényben.
Azt szeretnéd, ha jól megsülne a tükörtojás sárgája, ezért megfordítod a serpenyőben? Nem lehetetlen, de nagy gyakorlatot igényel, ha azt szeretnéd, hogy ne folyjon szét a sárgája. Fordítás előtt inkább fedd le az edényt, és vedd alacsonyra a lángot, így a keletkező gőz megsüti a sárgáját bevonó fehérjeréteget – ilyenkor eldöntheted, hogy így sütöd tovább, vagy egy kis időre mégis megfordítod.
Ha a keménytojás sárgája körül zöldes-szürkés gyűrű alakul ki, akkor túlfőzted. A kemény tojás 8-11 perc alatt fő készre, ezután tedd át őket azonnal hideg vízbe.