RETRO RÁDIÓ

Répatorta helyett itt a húsvét új sztárja, a répatekercs

Répatorta helyett itt a húsvét új sztárja, a répatekercs
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2017. 03. 30. 14:15

A répa friss íze tökéletesen illik a tavaszi ünnephez, a húsvéthoz. Készítsd el máris ezt a mutatós, ünnepi édességet, és fagyaszd le a tálalásig.

Tökéletes recept a húsvéti menübe. Íze a répatortáéhoz hasonló, tölteléke lágy sajtkrém. Már most elkészítheted, és fagyasztóban tárolhatod az ünnepekig.

Hozzávalók 12 személyre:

A tésztához:

  • 3 tojás
  • 2/3 csésze kristálycukor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • ½ tk. só
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. gyömbér
  • ¼ tk. őrölt szerecsendió
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • ¾ csésze liszt
  • 2 csésze reszelt répa (2 közepes répából)
  • porcukor a feltekeréshez
  • A töltelékhez:

  • 18 dkg sajtkrém (szobahőmérsékletű)
  • 4 ek. vaj (szobahőmérsékletű)
  • 2 csésze porcukor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • porcukor a meghintéshez
  • Elkészítés:

    1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Sütőpapírral bélelj ki egy 25x38 cm-es tepsit, és olajozd ki.

    2. Verd fel a tojásokat erős fokozaton (kb. 5 perc). Keverd bele géppel a cukrot és a vanília kivonatot is.

    3. Egy tálban kavard össze a sót, a sütőport, a gyömbért, a szerecsendiót, a fahéjat és a lisztet. A száraz hozzávalók keverékét szórd a nedves hozzávalókhoz, és jól elegyítsd. Végül keverd bele a reszelt sárgarépát is.

    4. Oszd el egyenletesen a tésztát a sütőpapíron. Egy spatulával juttasd el a tésztát a sarkokba is. Vékony réteget kapsz. Told a sütőbe 8-10 percre.

    5. Míg a tészta sül, készíts ki egy tiszta konyharuhát a munkaasztalra. Szórd meg porcukorral (kb. ¼ csészényivel). Amikor a tészta megsült, borítsd ki a porcukorral megszórt konyharuhára. Óvatosan távolítsd el róla a sütőpapírt.

    6. A keskenyebb végénél kezdve, a konyharuha segítségével szorosan tekerd föl. Hagyd tökéletesen kihűlni. Ez legalább egy órát vesz igénybe.  

    7. Ez alatt elkészítheted a tölteléket. Keverd simára a puha vajat a sajtkrémmel. Keverd bele a porcukrot és a vanília kivonatot is.

    8. Ha kihűlt a tészta, óvatosan hengerítsd ki. Kend meg a töltelékkel, majd szorosan tekerd vissza. Hagyd hűlni és megszilárdulni 30-60 percig. Szórd meg porcukorral, szeleteld fel. Már tálalhatod is.

    Tippek:

    Ha szereted az olajos magvakat, akkor megszórhatod a tölteléket (feltekerés előtt) fél-egy csésze pirított, vágott dióval vagy pekándióval.

    A tésztáját mazsolával is gazdagíthatod!

    Ha a kész tésztát betekered műanyag fóliával, a mélyhűtőben akár egy hónapig is eláll.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.