kulcsár edina
A répa friss íze tökéletesen illik a tavaszi ünnephez, a húsvéthoz. Készítsd el máris ezt a mutatós, ünnepi édességet, és fagyaszd le a tálalásig.
Tökéletes recept a húsvéti menübe. Íze a répatortáéhoz hasonló, tölteléke lágy sajtkrém. Már most elkészítheted, és fagyasztóban tárolhatod az ünnepekig.
1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Sütőpapírral bélelj ki egy 25x38 cm-es tepsit, és olajozd ki.
2. Verd fel a tojásokat erős fokozaton (kb. 5 perc). Keverd bele géppel a cukrot és a vanília kivonatot is.
3. Egy tálban kavard össze a sót, a sütőport, a gyömbért, a szerecsendiót, a fahéjat és a lisztet. A száraz hozzávalók keverékét szórd a nedves hozzávalókhoz, és jól elegyítsd. Végül keverd bele a reszelt sárgarépát is.
4. Oszd el egyenletesen a tésztát a sütőpapíron. Egy spatulával juttasd el a tésztát a sarkokba is. Vékony réteget kapsz. Told a sütőbe 8-10 percre.
5. Míg a tészta sül, készíts ki egy tiszta konyharuhát a munkaasztalra. Szórd meg porcukorral (kb. ¼ csészényivel). Amikor a tészta megsült, borítsd ki a porcukorral megszórt konyharuhára. Óvatosan távolítsd el róla a sütőpapírt.
6. A keskenyebb végénél kezdve, a konyharuha segítségével szorosan tekerd föl. Hagyd tökéletesen kihűlni. Ez legalább egy órát vesz igénybe.
7. Ez alatt elkészítheted a tölteléket. Keverd simára a puha vajat a sajtkrémmel. Keverd bele a porcukrot és a vanília kivonatot is.
8. Ha kihűlt a tészta, óvatosan hengerítsd ki. Kend meg a töltelékkel, majd szorosan tekerd vissza. Hagyd hűlni és megszilárdulni 30-60 percig. Szórd meg porcukorral, szeleteld fel. Már tálalhatod is.
Tippek:
Ha szereted az olajos magvakat, akkor megszórhatod a tölteléket (feltekerés előtt) fél-egy csésze pirított, vágott dióval vagy pekándióval.
A tésztáját mazsolával is gazdagíthatod!
Ha a kész tésztát betekered műanyag fóliával, a mélyhűtőben akár egy hónapig is eláll.