5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Itt az almáspite-szezon, így lesz tökéletes és omlós a tészta

Itt az almáspite-szezon, így lesz tökéletes és omlós a tészta
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2017. 02. 18. 13:35

Télen is melegebbé varázsolhatod a lakást a fahéjas-almás illatával. Most eláruljuk, mitõl lesz igazán tökéletes gyerekkorod kedvenc édessége.

Nincs finomabb süti az omlós tésztájú almás piténél. Elkészítése egyszerű, és már sütés közben az illatoktól mindenkinek összefut majd a szájában a nyál.

HOZZÁVALÓK a tésztához:

  • 40 dkg liszt (finomliszt, de még jobb, ha 15 dkg benne rétesliszt)
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tojás fehérje a tetejére
  • 3-4 ek tejföl
  • 10 dkg nádcukor, porrá őrölve
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 csipet só
  • 1 sütőpor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • HOZZÁVALÓK az almatöltelékhez:

  • 1 ½ kg rétesalma (vagy más kemény húsú, savanykás alma) lereszelve
  • 5 dkg nádcukor
  • 1 ek őrölt fahéj
  • ½ dl rum
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 10 +5 dkg dió, durvára vágva
  • ELKÉSZÍTÉS:

    1. Mosd meg a mazsolát, és áztasd vízbe.

    2. A hámozott, kicsumázott, lereszelt almát keverd össze a cukorral, és hagyd levet ereszteni. ½ óra múlva nyomd ki a levét (idd meg). Az almát keverd össze a fahéjjal, rummal, citromhéjjal, és párold szárazra. Tedd félre hűlni.

    3. Állítsd össze a tésztát: keverd el a lisztben a sót és a sütőport, majd morzsold el benne a vajat. Add hozzá a tojás sárgákat, a tejfölt, cukrot, vaníliát, citromhéjat. Gyúrd kemény tésztává. A keménységét szabályozd a tejföllel.

    4. Oszd el a tésztát 2 felé, és nyújtsd lapokká.

    5. A nagyobbikat fektesd el egy kivajazott tepsibe. A széleit kicsit húzd fel.

    6. Szórd meg 10 dkg vágott dióval. Hintsd meg a felpuhult, kinyomkodott mazsolával, majd oszd el rajta a kihűlt almatölteléket.

    7. Fektesd rá a kisebbik tésztalapot. Kend be a tojásfehérjével, és szurkáld meg villával tetszés szerint. Hintsd meg a tetejét 5 dkg vágott dióval.

    8. 180 Celsius fokra melegített sütőben süsd 30-35 percig. A teteje világos barnára süljön.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.