tóth gabi
Valami egzotikus, egyszerûen elkészíthetõ és diétás finomságra vágysz? Vásárolj rizslapot és töltsd meg friss gyümölccsel, zöldséggel, zöldfûszerrel! Nyersen is fogyaszthatod, de sütõben sütve mennyei nyárias tekercseket tehetsz az asztalra.
A rizslap a Távol-Kelet leveles tésztája, ami egyik hűtőből sem hiányozhat. Rizslisztből és tápióka lisztből készül, áttetszően halvány, vékony és törékeny állagú, mert kiszárítva árulják. Ha rövid ideig forró vízbe áztatod, akkor megpuhul, és könnyen formálhatóvá válik. Keleti boltokban bárhol beszerezheted, de nem ritka már nagyobb közértekben sem.
Nyáron meglepő színű és ízű nyers gyümölcsöket és zöldségeket vegyíthetsz egymással és gyümölcssalátád lehet kicsit másképp, becsomagolva.
A rizslap hajtogatásával vigyázz, mert könnyen összeragad, de egy kis gyakorlattal gyorsan belejössz majd.
1. Tölts meg egy akkora edényt meleg vízzel, amelyben elfér egy rizslap. Mártsd bele a rizslapot a vízbe, hagyd benne pár másodpercig, majd vágódeszkán kicsit pihentesd. Konyharuhával itasd fel róla a vizet és helyezheted is rá az előkészített zöldségeket, gyümölcsöket.
2. A hozzávalókat a rizslap alsó harmadára rakd úgy, hogy alul maradjon még felület a felhajtáshoz.
Alulról felfelé kezd el tekerni a lap közepéig. Ennél a pontnál hajtsd be a lap két oldalát középre, majd folytasd tovább a tekerést, amíg a tészta el nem fogy.
4. Ha sütni szeretnéd, a kész tekercsek a hajtott felükkel lefelé mehetnek egy olajjal vékonyan kikent tepsibe. Kend be őket vékonyan olívaolajjal és 200 fokra előmelegített sütőben süsd 15 percig, amíg szép pirosas színt kapnak.
Gyömbéres fokhagymás szósz