kulcsár edina
Gyorsan, egyszerûen elkészíthetõ, mégis az ünnepi desszertek sztárja lehet ez ez édesség. Ráadásul igazán nem drága, hiszen háztartási kekszbõl is megcsinálhatod.
Már kész a terved, milyen karácsonyi édességeket fogsz készíteni, sőt a gyönyörűen kicirkalmazott mézeskalács hatalmas fémdobozokban várja az ünnepet? Ha szeretnél még egy rendkívül gyorsan, egyszerűen elkészíthető sütit, ami annyira sikeres lesz, hogy először fogy majd el, itt a tuti befutó.
Előkészítés: 25 perc, teljes idő: 1 óra 25 perc, 6 hozzávaló, 48 szelet.
1. Sütőpapírral bélelj ki egy 30-22cm-es tepsit. Spricceld meg sütőolajjal. Fektess az aljára 30 darab kekszet.
2. Karamell: egy serpenyőben keverd össze a sűrített tejet, a barnacukrot, a vajat és a tejet. Folyamatos kavargatás közben, közepes lángon főzd, míg a vaj fel nem olvad. Kissé emeld a hőt forralásig, és további folytonos kevergetéssel forrald 5 percen át.
3. Az elkészült karamell egyharmadát öntsd a leterített kekszekre, majd fedd le újabb harminc darabbal. Folytasd a karamell második harmadával. Ezután fektesd rá a maradék 30 kekszet, és fejezd be a megmaradt karamellel.
4. Egy kis mikrózható tálban, lefedés nélkül, magas fokozaton 1-2 percig olvaszd simára a csokoládéchipset, 30 másodpercenként átkavarva. Egyenletesen oszd el a fölső karamellréteg tetején. Hűtsd be legalább 1 órára, míg megszilárdul. Vágd 6x8 sorra. Hagyd hűtőben letakarva 4 napig. Hűtőszekrényben, letakarva tartva, 1 hétig fogyasztható.