Ezek a sütemények olyan szépek, hogy csinosan becsomagolva akár ajándékba is adhatod õket.
Nem muszáj mind a négyet egymagad elkészíteni. Kezdd a karácsonyi készülődést egy teázós, forralt boros délutánnal! Meghívod a legjobb barátnőidet: mindenki készít egy óriási adagot valamelyik linzerből, aztán szétosztjátok, jut mindenkinek bőven. Aki nem szeret sütni, az csomagol. Csinos dobozka vagy szép zacskó kell hozzá, szalag.
1. GYÖMBÉRES LINZER, NARANCSOS-FEHÉR CSOKIS TÖLTELÉKKEL
![]()
HOZZÁVALÓK 30 db, 6-7 cm-es LINZER-hez:
ELKÉSZÍTÉS
A tészta:
1. Egy konyhai robotban dolgozd jól össze a lisztet, cukrot, fűszereket, sót, szódabikarbonát (Kb. 10 mp). Add hozzá a vajdarabkákat, és többször benyomva a pillanatkapcsolót, keverd homokfinomságúra (kb. 30 mp).
2. Most kapcsold be a gépet, és miközben forog, öntsd bele a mézet és a tejet. Kb. 10 mp alatt egyenletesen nedves, puha masszát kapsz.
3. Vágd félbe a tésztát, és két sütőpapír között, egyenként nyújtsd ki 5-6 mm vastagra. Tedd hűtőbe 1 éjszakára, de legalább 2 órára. (Teheted mélyhűtőbe is egy lapos tálcán. 20-30 perc alatt megkeményedik. A mélyhűtős módszer után könnyebb dolgozni a tésztával).
4. Melegítsd fel a sütőt 175 Celsius fokra. A sütőrácsokat tedd az alsó-középső és a felső-középső állásra. Bélelj ki 2 lapos tepsit sütőpapírral.
5. Ha lehűlt és megkeményedett a tészta, húzd le róla a fölső papírt. Ezután fordítsd meg a tésztát, és a másik papírt is távolítsd el. A szendvics formátumhoz 2 egyforma, kerek linzer korongra lesz szükséged. A fölsőt egy kisebb sütőformával szúrd ki. A kis „ablakon” látszik majd a töltelék. Az ablak lehet bármilyen alakú, csak legyen fele vagy még kisebb az alap sütinél.
6. Helyezd a sütiket a sütőlapra, egymástól 2-3 cm távolságban. Süsd kb. 8-11 percig, míg a linzer közepe megszilárdul. Ha az ujjadat finoman belenyomod a közepébe, nem süpped be. A sütés felénél fordítsd meg a tepsit, így egyenletesen fog sülni.
7. Hagyd hűlni a tepsiben 5-10 percig. Meghűlve megkeményedik, és ki lehet venni anélkül, hogy összetörne. Tedd rácsra, hogy szobahőmérsékletre hűljön.
8. Addig ismételd, míg az összes tészta el nem fogy.
NARANCSOS, FEHÉR CSOKIS töltelékhez HOZZÁVALÓK:
ELKÉSZÍTÉS:
1. Egy dupla fenekű főzőedényben, kis lángnál keverd össze a kis darabokra tördelt fehér csokit a tejszínnel, narancshéjjal, sóval. Olvaszd fel, és spatulával kevergesd tökéletesen simára. Közben ügyelj rá, hogy az alsó edényből a víz ne fogyjon ki, és csak gyöngyözzön a kis lángon.
2. Vedd le a tűzről, és finoman keverd el benne a vajat.
3. Hagyd fél-keményre hűlni (1-2 óra).
4. Egy vajazó késsel szedj minden alap-sütire 2 teáskanálnyi tölteléket. Fedd le az ablakos linzerrel. Helyezd a megtöltött linzereket egy tiszta felületre, és vékonyan havazd be porcukorral.
Tipp:
Ha szállítani szeretnéd vagy csomagolni, tedd hűtőbe legalább 1 órára, hogy a töltelék is megszilárduljon.
2. CSOKOLÁDÉBA MÁRTOTT KARÁCSONYI CSILLAGOS ÉJ
![]()
HOZZÁVALÓK kb. 20-22 db töltött linzer
ELKÉSZÍTÉS
A linzer alap:
1. A konyhai robotgépet szereld fel a keverőlapáttal. Verd fel simára a vajat a porcukorral. Add hozzá a tojás sárgákat és a vaníliát. Dolgozd össze.
2. Öntsd bele a lisztet. Keverd, míg kezd összeállni. Ha túlszáraz a tészta, puhítsd 1 tk tejjel. (Nem szabad túl sokáig keverni a linzertésztát). Sima felületen formáld nagy labdává, majd lapítsd koronggá. Takard le egy fóliával, és tedd hűtőbe 1 órára.
3. Melegítsd elő a sütőt 175 Celsius fokra. Sütőpapírral bélelj ki 2 lapos tepsit.
4. Vékonyan lisztezd be a munkalapot. Helyezd rá a tésztát. Takard le egy sütőpapírral, és nyújtsd ki 3mm vékonyra. Egy nagy spatulával nyúlj a leragadt tészta alá, hogy eltávolodjon az asztaltól.
5. A süti kiszúróval vágj ki minél több korongot. A felének szúrd ki a közepét a csillag alakú, kicsi kiszúróval. Szedd át sorokban a kibélelt tepsire.
6. Süsd 7-9 percig, vagy míg a szélek aranysárgára nem sülnek.
7. Hagyd tökéletesen kihűlni.
8. Kend meg málnalekvárral a kerek lapokat. (Hagyd üresen a szélét, hogy ki ne folyjon a töltelék). Fedd le a csillag-ablakosakkal, és kicsit nyomd a fölsőt az alsóra.
9. Hagyd pihenni a szendvics-linzereket egy éjszakára. A lekvár kicsit felpuhítja a tésztát, az ízek is összeérnek.
10. Olvassz föl egy csészényi fekete csokoládét a mártogatáshoz. Mártsd bele kicsit a szendvicseket, csepegtesd le, és tedd zsírpapírra. Hűtőbe téve megszilárdul, megkeményedik. Ekkor el tudod távolítani a papírról.
Tipp:
Légmentes dobozban, rétegenként zsírpapírral fedve, hűtőben 2 hétig is eláll.
KARÁCSONYI FIGURÁK
![]()
1. Készítsd el a linzertésztát a második recept szerint.
2. Vágj korongokat a süti szaggatóval. A karácsonyi linzer szendvicshez az alsó korongokat kend meg sötét színű lekvárral. A felső korongokba vágj karácsonyi mintákat az ehhez vásárolt süti kiszúróval.
3. Illeszd a lekvárosra a karácsonyi mintásat, kicsit nyomd rá.
4. Havazd be porcukorral.
KARÁCSONYI CSILLAGOK
![]()
1. Készítsd el a linzertésztát az előző recept szerint.
2. Hullámos süti kiszúróval vágj ki minél több korongot.
3. Készíts linzer szendvicset: az alsót kend meg vörös vagy sárga lekvárral, a fölsőt szúrd ki pici csillagmintával, és kicsit rányomva illeszd a lekvárosra.
4. Havazd be porcukorral.
