Létrehozva: 2016.12.14.

4 zseniális linzerrecept, amit idén karácsonykor ki kell próbálnod

Ezek a sütemények olyan szépek, hogy csinosan becsomagolva akár ajándékba is adhatod õket.

Nem muszáj mind a négyet egymagad elkészíteni. Kezdd a karácsonyi készülődést egy teázós, forralt boros délutánnal! Meghívod a legjobb barátnőidet: mindenki készít egy óriási adagot valamelyik linzerből, aztán szétosztjátok, jut mindenkinek bőven. Aki nem szeret sütni, az csomagol. Csinos dobozka vagy szép zacskó kell hozzá, szalag.

1. GYÖMBÉRES LINZER, NARANCSOS-FEHÉR CSOKIS TÖLTELÉKKEL

HOZZÁVALÓK 30 db, 6-7 cm-es LINZER-hez:

  • 3 csésze fehérliszt
  • 3/4 csésze sötét barna cukor
  • 4 tk őrölt gyömbér
  • 1 ek őrölt fahéj
  • ¾ tk étkezési szódabikarbóna
  • 1 tk mézeskalácsfűszer
  • 1/2 méz
  • ½ tk só
  • 12 ek (1 ½ darab) sózatlan vaj, 12 felé vágva
  • 2 ek tej
  • Fehér csokis töltelék (hozzávalók és elkészítés lent)
  • Porcukor a tetejére
  • ELKÉSZÍTÉS

    A tészta:

    1. Egy konyhai robotban dolgozd jól össze a lisztet, cukrot, fűszereket, sót, szódabikarbonát (Kb. 10 mp). Add hozzá a vajdarabkákat, és többször benyomva a pillanatkapcsolót, keverd homokfinomságúra (kb. 30 mp).

    2. Most kapcsold be a gépet, és miközben forog, öntsd bele a mézet és a tejet. Kb. 10 mp alatt egyenletesen nedves, puha masszát kapsz.

    3. Vágd félbe a tésztát, és két sütőpapír között, egyenként nyújtsd ki 5-6 mm vastagra. Tedd hűtőbe 1 éjszakára, de legalább 2 órára. (Teheted mélyhűtőbe is egy lapos tálcán.  20-30 perc alatt megkeményedik. A mélyhűtős módszer után könnyebb dolgozni a tésztával).

    4. Melegítsd fel a sütőt 175 Celsius fokra. A sütőrácsokat tedd az alsó-középső és a felső-középső állásra. Bélelj ki 2 lapos tepsit sütőpapírral.

    5. Ha lehűlt és megkeményedett a tészta, húzd le róla a fölső papírt. Ezután fordítsd meg a tésztát, és a másik papírt is távolítsd el. A szendvics formátumhoz 2 egyforma, kerek linzer korongra lesz szükséged. A fölsőt egy kisebb sütőformával szúrd ki. A kis „ablakon” látszik majd a töltelék. Az ablak lehet bármilyen alakú, csak legyen fele vagy még kisebb az alap sütinél.

    6. Helyezd a sütiket a sütőlapra, egymástól 2-3 cm távolságban. Süsd kb. 8-11 percig, míg a linzer közepe megszilárdul. Ha az ujjadat finoman belenyomod a közepébe, nem süpped be. A sütés felénél fordítsd meg a tepsit, így egyenletesen fog sülni.

    7. Hagyd hűlni a tepsiben 5-10 percig. Meghűlve megkeményedik, és ki lehet venni anélkül, hogy összetörne. Tedd rácsra, hogy szobahőmérsékletre hűljön.

    8. Addig ismételd, míg az összes tészta el nem fogy.

    NARANCSOS, FEHÉR CSOKIS töltelékhez HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg jó minőségű fehér csokoládé (tábla csoki)
  • ¼ csésze tejszín
  • 1 nagy narancs finomra reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 2 ek sótlan vaj
  • ELKÉSZÍTÉS:

    1. Egy dupla fenekű főzőedényben, kis lángnál keverd össze a kis darabokra tördelt fehér csokit a tejszínnel, narancshéjjal, sóval. Olvaszd fel, és spatulával kevergesd tökéletesen simára. Közben ügyelj rá, hogy az alsó edényből a víz ne fogyjon ki, és csak gyöngyözzön a kis lángon.

    2. Vedd le a tűzről, és finoman keverd el benne a vajat.

    3. Hagyd fél-keményre hűlni (1-2 óra).

    4. Egy vajazó késsel szedj minden alap-sütire 2 teáskanálnyi tölteléket. Fedd le az ablakos linzerrel. Helyezd a megtöltött linzereket egy tiszta felületre, és vékonyan havazd be porcukorral.

    Tipp:

    Ha szállítani szeretnéd vagy csomagolni, tedd hűtőbe legalább 1 órára, hogy a töltelék is megszilárduljon.

    2. CSOKOLÁDÉBA MÁRTOTT KARÁCSONYI CSILLAGOS ÉJ

    HOZZÁVALÓK kb. 20-22 db töltött linzer

  • 3 csésze (450g) fehérliszt
  • 1 csésze porcukor (130g)
  • 3 tojás sárgája
  • 2 tk vanília kivonat
  • 226g vaj, szobahőmérsékletű
  • Közepes méretű, hullámos szélű süteménykiszúró
  • Kicsi, csillag alakú kiszúró
  • Málnalekvár
  • 1 csészényi fekete csokoládé a mártogatáshoz
  • ELKÉSZÍTÉS

    A linzer alap:

    1. A konyhai robotgépet szereld fel a keverőlapáttal. Verd fel simára a vajat a porcukorral. Add hozzá a tojás sárgákat és a vaníliát. Dolgozd össze.

    2. Öntsd bele a lisztet. Keverd, míg kezd összeállni. Ha túlszáraz a tészta, puhítsd 1 tk tejjel. (Nem szabad túl sokáig keverni a linzertésztát). Sima felületen formáld nagy labdává, majd lapítsd koronggá. Takard le egy fóliával, és tedd hűtőbe 1 órára.

    3. Melegítsd elő a sütőt 175 Celsius fokra. Sütőpapírral bélelj ki 2 lapos tepsit.

    4. Vékonyan lisztezd be a munkalapot. Helyezd rá a tésztát. Takard le egy sütőpapírral, és nyújtsd ki 3mm vékonyra. Egy nagy spatulával nyúlj a leragadt tészta alá, hogy eltávolodjon az asztaltól.

    5. A süti kiszúróval vágj ki minél több korongot. A felének szúrd ki a közepét a csillag alakú, kicsi kiszúróval. Szedd át sorokban a kibélelt tepsire.

    6. Süsd 7-9 percig, vagy míg a szélek aranysárgára nem sülnek.

    7. Hagyd tökéletesen kihűlni.

    8. Kend meg málnalekvárral a kerek lapokat. (Hagyd üresen a szélét, hogy ki ne folyjon a töltelék). Fedd le a csillag-ablakosakkal, és kicsit nyomd a fölsőt az alsóra.

    9. Hagyd pihenni a szendvics-linzereket egy éjszakára. A lekvár kicsit felpuhítja a tésztát, az ízek is összeérnek.

    10. Olvassz föl egy csészényi fekete csokoládét a mártogatáshoz. Mártsd bele kicsit a szendvicseket, csepegtesd le, és tedd zsírpapírra. Hűtőbe téve megszilárdul, megkeményedik. Ekkor el tudod távolítani a papírról.

    Tipp:

    Légmentes dobozban, rétegenként zsírpapírral fedve, hűtőben 2 hétig is eláll.

    KARÁCSONYI FIGURÁK

    1. Készítsd el a linzertésztát a második recept szerint.

    2. Vágj korongokat a süti szaggatóval. A karácsonyi linzer szendvicshez az alsó korongokat kend meg sötét színű lekvárral. A felső korongokba vágj karácsonyi mintákat az ehhez vásárolt süti kiszúróval.

    3. Illeszd a lekvárosra a karácsonyi mintásat, kicsit nyomd rá.

    4. Havazd be porcukorral.

    KARÁCSONYI CSILLAGOK

    1. Készítsd el a linzertésztát az előző recept szerint.

    2. Hullámos süti kiszúróval vágj ki minél több korongot.

    3. Készíts linzer szendvicset: az alsót kend meg vörös vagy sárga lekvárral, a fölsőt szúrd ki pici csillagmintával, és kicsit rányomva illeszd a lekvárosra.

    4. Havazd be porcukorral.

     

     

     

     

     

     

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek