tóth gabi
Ezek a sütemények olyan szépek, hogy csinosan becsomagolva akár ajándékba is adhatod õket.
Nem muszáj mind a négyet egymagad elkészíteni. Kezdd a karácsonyi készülődést egy teázós, forralt boros délutánnal! Meghívod a legjobb barátnőidet: mindenki készít egy óriási adagot valamelyik linzerből, aztán szétosztjátok, jut mindenkinek bőven. Aki nem szeret sütni, az csomagol. Csinos dobozka vagy szép zacskó kell hozzá, szalag.
1. Egy konyhai robotban dolgozd jól össze a lisztet, cukrot, fűszereket, sót, szódabikarbonát (Kb. 10 mp). Add hozzá a vajdarabkákat, és többször benyomva a pillanatkapcsolót, keverd homokfinomságúra (kb. 30 mp).
2. Most kapcsold be a gépet, és miközben forog, öntsd bele a mézet és a tejet. Kb. 10 mp alatt egyenletesen nedves, puha masszát kapsz.
3. Vágd félbe a tésztát, és két sütőpapír között, egyenként nyújtsd ki 5-6 mm vastagra. Tedd hűtőbe 1 éjszakára, de legalább 2 órára. (Teheted mélyhűtőbe is egy lapos tálcán. 20-30 perc alatt megkeményedik. A mélyhűtős módszer után könnyebb dolgozni a tésztával).
4. Melegítsd fel a sütőt 175 Celsius fokra. A sütőrácsokat tedd az alsó-középső és a felső-középső állásra. Bélelj ki 2 lapos tepsit sütőpapírral.
5. Ha lehűlt és megkeményedett a tészta, húzd le róla a fölső papírt. Ezután fordítsd meg a tésztát, és a másik papírt is távolítsd el. A szendvics formátumhoz 2 egyforma, kerek linzer korongra lesz szükséged. A fölsőt egy kisebb sütőformával szúrd ki. A kis „ablakon” látszik majd a töltelék. Az ablak lehet bármilyen alakú, csak legyen fele vagy még kisebb az alap sütinél.
6. Helyezd a sütiket a sütőlapra, egymástól 2-3 cm távolságban. Süsd kb. 8-11 percig, míg a linzer közepe megszilárdul. Ha az ujjadat finoman belenyomod a közepébe, nem süpped be. A sütés felénél fordítsd meg a tepsit, így egyenletesen fog sülni.
7. Hagyd hűlni a tepsiben 5-10 percig. Meghűlve megkeményedik, és ki lehet venni anélkül, hogy összetörne. Tedd rácsra, hogy szobahőmérsékletre hűljön.
8. Addig ismételd, míg az összes tészta el nem fogy.
1. Egy dupla fenekű főzőedényben, kis lángnál keverd össze a kis darabokra tördelt fehér csokit a tejszínnel, narancshéjjal, sóval. Olvaszd fel, és spatulával kevergesd tökéletesen simára. Közben ügyelj rá, hogy az alsó edényből a víz ne fogyjon ki, és csak gyöngyözzön a kis lángon.
2. Vedd le a tűzről, és finoman keverd el benne a vajat.
3. Hagyd fél-keményre hűlni (1-2 óra).
4. Egy vajazó késsel szedj minden alap-sütire 2 teáskanálnyi tölteléket. Fedd le az ablakos linzerrel. Helyezd a megtöltött linzereket egy tiszta felületre, és vékonyan havazd be porcukorral.
Tipp:
Ha szállítani szeretnéd vagy csomagolni, tedd hűtőbe legalább 1 órára, hogy a töltelék is megszilárduljon.
1. A konyhai robotgépet szereld fel a keverőlapáttal. Verd fel simára a vajat a porcukorral. Add hozzá a tojás sárgákat és a vaníliát. Dolgozd össze.
2. Öntsd bele a lisztet. Keverd, míg kezd összeállni. Ha túlszáraz a tészta, puhítsd 1 tk tejjel. (Nem szabad túl sokáig keverni a linzertésztát). Sima felületen formáld nagy labdává, majd lapítsd koronggá. Takard le egy fóliával, és tedd hűtőbe 1 órára.
3. Melegítsd elő a sütőt 175 Celsius fokra. Sütőpapírral bélelj ki 2 lapos tepsit.
4. Vékonyan lisztezd be a munkalapot. Helyezd rá a tésztát. Takard le egy sütőpapírral, és nyújtsd ki 3mm vékonyra. Egy nagy spatulával nyúlj a leragadt tészta alá, hogy eltávolodjon az asztaltól.
5. A süti kiszúróval vágj ki minél több korongot. A felének szúrd ki a közepét a csillag alakú, kicsi kiszúróval. Szedd át sorokban a kibélelt tepsire.
6. Süsd 7-9 percig, vagy míg a szélek aranysárgára nem sülnek.
7. Hagyd tökéletesen kihűlni.
8. Kend meg málnalekvárral a kerek lapokat. (Hagyd üresen a szélét, hogy ki ne folyjon a töltelék). Fedd le a csillag-ablakosakkal, és kicsit nyomd a fölsőt az alsóra.
9. Hagyd pihenni a szendvics-linzereket egy éjszakára. A lekvár kicsit felpuhítja a tésztát, az ízek is összeérnek.
10. Olvassz föl egy csészényi fekete csokoládét a mártogatáshoz. Mártsd bele kicsit a szendvicseket, csepegtesd le, és tedd zsírpapírra. Hűtőbe téve megszilárdul, megkeményedik. Ekkor el tudod távolítani a papírról.
Tipp:
Légmentes dobozban, rétegenként zsírpapírral fedve, hűtőben 2 hétig is eláll.
1. Készítsd el a linzertésztát a második recept szerint.
2. Vágj korongokat a süti szaggatóval. A karácsonyi linzer szendvicshez az alsó korongokat kend meg sötét színű lekvárral. A felső korongokba vágj karácsonyi mintákat az ehhez vásárolt süti kiszúróval.
3. Illeszd a lekvárosra a karácsonyi mintásat, kicsit nyomd rá.
4. Havazd be porcukorral.
1. Készítsd el a linzertésztát az előző recept szerint.
2. Hullámos süti kiszúróval vágj ki minél több korongot.
3. Készíts linzer szendvicset: az alsót kend meg vörös vagy sárga lekvárral, a fölsőt szúrd ki pici csillagmintával, és kicsit rányomva illeszd a lekvárosra.
4. Havazd be porcukorral.