Marics Peti
Az olívaolaj valóságos csodaszer a konyhában, és természetes kozmetikumként is beválik. Ám van néhány dolog, amire mégsem alkalmas - megmutatjuk, mit ne akarj olívaolajjal megoldani.
Sajnos a piacon sok a rossz minőségű, vagy épp hamis termék. Keresd az extra szűz, főként a bio olívaolajokat, de hagyd a polcon azt, amelyiken a sansa szót látod: ezt az olajat ugyanis az értékesebb olajok sajtolásából visszamaradt olajpogácsa olajtartalmának vegyszeres kivonásával készítik. Válaszd a megbízható márkákat, mert sokszor előfordul az is, hogy a jó minőségű olajhoz rosszabb minőségűt kevernek még a gyárban. Olyat keress, amelyiknek sötét az üvege, mert a fény tönkreteszi az olajat: magára valamit is adó gyártó nem csomagol olívaolajat áttetsző üvegbe.
Ha magas hőmérsékletre hevíted az olajat, akár káros transzzsírok is képződhetnek benne, de az értékes anyagai, például a benne levő antioxidánsok és omega- zsírsavak mindenképp tönkremennek. A sütéshez jobb a napraforgóolaj!
A grillezéshez előkészített húsokat lehetőleg ne olívaolajban pácold, mivel grillezés közben egyrészt tönkremennek az olívaolajban levő hasznos anyagok, másrészt pedig a hús íze sem lesz az igazi. Az extra szűz olívaolajat inkább tartogasd a salátákra.
A süteménynek sem feltétlenül jó alapanyaga az olívaolaj: a legtöbbnek egyszerűen jobb az íze, ha vajjal készíted. Egyedül a diós és egyes gyümölcsös sütemények ízét egészíti ki megfelelően az olíva.
Az olívaolaj remek hajpakolás, hidratáló, masszázsolaj és szappan-alapanyag, de érdemes tudni, hogy a pattanásos, zsíros bőrűek számára nem a legjobb választás, mivel eltömítheti a pórusokat. Nekik inkább a ligetszépe- és az argánolaj való.