tóth gabi
Hallottál már a quinoa-ról, más néven az indiánkölesrõl? Már az itthoni bioboltokban is könnyen hozzáférhetõ, és érdemes néha lecserélni rá a rizsköretet, ugyanis rendkívül egészséges.
Peruban és Bolíviában már ősidők óta termesztik ezt az apró szemű gabonát, amely külsőre a köleshez hasonlít. Nagyon komoly fehérjeforrás, ráadásul teljes értékű fehérje, vagyis minden szükséges aminosavat tartalmaz.
Így a szénhidrátszegény diétának is értékes része lehet, mivel nem emeli egekig a vércukor szintet.
Nincs benne glutén, így a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Óriási a tápanyagtartalma: különösen sok magnézium és vas van benne, de kalcium és foszfor tartalma is említésre méltó. Gazdag B-vitaminokban, C- és E-vitaminban és béta-karotinban. A lúgosító hatású gabonák között tartják számon.
Köretként és salátaként is fogyasztható, ám érdemes ismerned a tökéletes quinoa elkészítésének trükkjét. Ha ugyanis egyszerűen, bő vízben megfőzöd és kevés sóval ízesíted, ragacsos, íztelen lesz. A quinoa-nak ugyanis nincs jellegzetes saját íze, a körülötte levő ételek aromáját veszi fel.
Hozzávalók:
1 csésze quinoa
1 és egy negyed csésze zöldség- vagy húsleves alaplé
1 teáskanál só
friss és szárított zöldfűszerek, paradicsom, durvára vágott dió, ízlés szerint
Így készítsd el:
1. Mosd meg a quinoa-t alaposan, hogy a felületéről eltávolítsd a szaponin-réteget, ami kesernyéssé teheti.
2. Minden csészényi száraz quinoa-hoz 1 és egy negyed csészényi folyadékot, és egy teáskanál sót számolj: ne vízben főzd, hanem zöldség- vagy húsleves-alaplében.
3. Először a levest forrald fel a sóval, majd add hozzá a quinoa-t, keverd meg jól, és forrald fel újra
4. Tegyél fedőt az edényre, és vedd takarékra a lángot. 20 percig főzd, majd zárd el a lángot, és hagyd újabb 20 percig fedő alatt pihenni.
5. Keverd össze villával, és ízesítsd rengeteg zöldfűszerrel, apróra vágott hagymával, paradicsomdarabokkal, de tehetsz bele más fűszereket, olajbogyót és durvára vágott diót is. Tálalhatod önmagában, salátaként, vagy húsok mellé köretként is.