tóth gabi
Hûvös, szeles esõs napon nincs jobb, mint egy parmezánnal megszórt, fokhagymától illatozó különleges tészta. Mindjárt jobb kedved lesz!
Kezdéstől a befejezésig 45 perc.
1. Tedd a répát egy közepes lábasba, öntsd fel vízzel, míg eltakarja. Közepes lángon forrald fel, majd lassú tűzön főzd puhára (12-15 perc). Szűrd le.
2. A leszűrt répát öntsd egy nagy tálba, és pürésítsd simára. Kavard bele a tojás sárgákat, a sót és a parmezán sajtot. Ezután dolgozd bele a lisztet is.
3. Lisztezett felületen a sárgarépa tészta harmadát sodord 2 cm vastag rúddá, majd vagdosd el kb. 2 és fél cm-es darabkákra. Liszttel vékonyan megszórt tepsire tedd. A maradék tésztával ismételd meg ugyanezt.
4. Forralj sós vizet egy nagy fazékban. Ha már lobog, dobd bele a tésztadarabokat, és főzd, míg fel nem jönnek a víz felszínére (3-4 perc). Szűrd le.
5. Egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékleten olvaszd meg a vajat. Pirítsd világos barnára. Akkor jó, amikor már pörkölt mag illat árad belőle (8-10 perc). Szórd bele a fokhagymát és a zsályát, és pirítsd tovább, míg illatozni nem kezd (1-2 perc).
6. Add hozzá a főtt, leszűrt tésztákat, és süsd át, míg minden porcikájukat át nem járja a fokhagymás, zsályás vaj. Ízesítsd sóval és borssal, hintsd meg reszelt parmezánnal. Azonnal tálald.