tóth gabi
Grillezett padlizsán, paradicsommal, parmezánnal rétegezve: nem ettél még ennél finomabbat!
Imádjuk a cukkinit, de azért azt is meg lehet unni. Ilyenkor jön a másik örök kedvenc, a lebilincselően zamatos padlizsán. Ez az ütős recept egy vegetáriánus változat: a padlizsánszeleteket paradicsomréteg követi, az elmaradhatatlan parmezánnal megbolondítva. 20 perc alatt megsül. A szeletek elősütését, grillezését (30 perc), akár előző nap is elvégezheted, így a vacsorakészítés még gyorsabb lesz.
Előkészítés: 10 perc
Sütés idő: 30+20 perc
1. Melegítsd fel a sütőt (elektromos: 200 Celsius, légkeveréses: 180 Celsius, gáz: 6-os fokozat). Egy kis serpenyőben 4 ek olívaolajon, erős lángon, 3 percig pirítsd a tört fokhagymát. Add hozzá a paradicsomszeleteket, és időnként megkavarva párold 8 percig. Keverd hozzá a paradicsompürét.
2. Eközben forróra hevíts föl egy palacsintasütőt. Olajkefét használva kis olajjal kenj meg néhány szelet padlizsánt, és fektesd a palacsintasütőbe. Erős lángon süsd szép barnára. 5-7 perc alatt jól átsül.
3. Amikor végeztél az összes szelet elősütésével, egy tűzálló edény aljára egy rétegben fektess le padlizsánszeleteket, önts rá kevés szószt, szórd meg reszelt parmezánnal, hintsd meg tépett bazsalikomlevelekkel. Fűszerezd, majd folytasd a rétegezést, míg el nem fogynak a hozzávalók. Ekkor öntsd rá a felvert tojást, szórd meg a maradék parmezánnal, és told az előkészített sütőbe. 20 perc alatt kész, a teteje szép arany barnára pirul.
1. Elősütés közben tapasztalod majd, hogy a padlizsánszeletek szinte isszák az olajat. Ne engedj a kísértésnek, ne adj hozzá többet az ajánlottnál. A sütőben majd elengedi a benne lévő nedvességet a beivódott olajjal együtt.
2. Ha nincs palacsintasütőd, a padlizsánszeleteket, kis olajjal megkenve told a grill alá.
3. A paradicsomszószhoz adhatsz egy kis vöröshagymát, portobello gombát, chili pelyhet, balzsamecetet. Variáld a receptet a fantáziád szerint!