Grillezett padlizsán, paradicsommal, parmezánnal rétegezve: nem ettél még ennél finomabbat!
![]()
Imádjuk a cukkinit, de azért azt is meg lehet unni. Ilyenkor jön a másik örök kedvenc, a lebilincselően zamatos padlizsán. Ez az ütős recept egy vegetáriánus változat: a padlizsánszeleteket paradicsomréteg követi, az elmaradhatatlan parmezánnal megbolondítva. 20 perc alatt megsül. A szeletek elősütését, grillezését (30 perc), akár előző nap is elvégezheted, így a vacsorakészítés még gyorsabb lesz.
Előkészítés: 10 perc
Sütés idő: 30+20 perc
HOZZÁVALÓK 6 személyre:
![]()
ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsd fel a sütőt (elektromos: 200 Celsius, légkeveréses: 180 Celsius, gáz: 6-os fokozat). Egy kis serpenyőben 4 ek olívaolajon, erős lángon, 3 percig pirítsd a tört fokhagymát. Add hozzá a paradicsomszeleteket, és időnként megkavarva párold 8 percig. Keverd hozzá a paradicsompürét.
2. Eközben forróra hevíts föl egy palacsintasütőt. Olajkefét használva kis olajjal kenj meg néhány szelet padlizsánt, és fektesd a palacsintasütőbe. Erős lángon süsd szép barnára. 5-7 perc alatt jól átsül.
Félidőben fordítsd meg a szeleteket. Ha kész, szedd ki konyhai papírtörlőre, majd folytasd a sütést a következő adaggal.
![]()
3. Amikor végeztél az összes szelet elősütésével, egy tűzálló edény aljára egy rétegben fektess le padlizsánszeleteket, önts rá kevés szószt, szórd meg reszelt parmezánnal, hintsd meg tépett bazsalikomlevelekkel. Fűszerezd, majd folytasd a rétegezést, míg el nem fogynak a hozzávalók. Ekkor öntsd rá a felvert tojást, szórd meg a maradék parmezánnal, és told az előkészített sütőbe. 20 perc alatt kész, a teteje szép arany barnára pirul.
TIPP:
1. Elősütés közben tapasztalod majd, hogy a padlizsánszeletek szinte isszák az olajat. Ne engedj a kísértésnek, ne adj hozzá többet az ajánlottnál. A sütőben majd elengedi a benne lévő nedvességet a beivódott olajjal együtt.
2. Ha nincs palacsintasütőd, a padlizsánszeleteket, kis olajjal megkenve told a grill alá.
3. A paradicsomszószhoz adhatsz egy kis vöröshagymát, portobello gombát, chili pelyhet, balzsamecetet. Variáld a receptet a fantáziád szerint!
