ÉLETMÓDI

Végre! Magyar lángossütőt istenít a New York Times!

A lángos meghódította Amerikát, a New York Times lelkendezve számol be egy Amerikában lángost áruló magyarról.

Lelkesen számol be a The New York Times gasztronómiai rovata a New York utcáin lángost áruló magyar férfiról!
Prepuk Zsolt 2014 tavasza óta járja New York utcáit a Langos Truck-kal, azaz "lángosos kocsival". Most pedig végre a kritikusok elismerését is kivívta.


"Ha magyar vagy, a lángos a nyár íze számodra, a magyar tengernek nevezett, 50 mérföld hosszú Balaton partjának pázsitján töltött napoké" - kezdi cikkét Ligaya Mishan. Aki egyből hozzá is teszi, hogy aki nem magyar, annak viszont a lángos első ránézésre talán egy furcsa, hiányosan elkészített pizza benyomását kelti, melyet a hiányos feltét miatt inkább ki is hagy az ember - ami nagy hiba és amit később meg is bán majd.

Prekup Zsolt 16 évvel ezelőtt érkezett Amerikába. Lángos sütésébe és árulásába viszont mindössze egy bő évvel ezelőtt kezdett, és sikerült is meggyőznie a New York-iakat, hogy ennek az ételnek igenis legalább annyira helye van az utcai járókelők kezében, mint a perecnek vagy a falafelnek.  A szerző szerint ugyan vannak alapvető ízesítések Zsoltnál, viszont bármikor improvizál is a vevő kérése szerint. Létezik nála fokhagymás-sajtos-tejfölös, ötféle kaliforniai paprikás és szűzpecsenyés is, melyet megszór jalapeno paprikával, uborkával és chiliszósszal is. A szerző kedvence mégis a nálunk is hagyományos és közkedvelt fokhagymás-sajtos-tejfölös verzió.

Külön érdekesség, hogy a furgon nem állandó helyen található, hanem mozgásban van. Twitteren és Facebookon lehet követni, hogy éppen merre vásárolhatnak az érdeklődők. A közösségi oldal hozzászólásaiból kiderül, hogy sok Amerikában élő magyar keresi és szereti a Langos Truck ízeit. Felbukkannak viszont itt is és a cikk hozzászólásai közt olyan lelkes rajongók, akik azt mondják, Zsolt által ismerték és szerették meg a lángost, és van, aki kimondottan várja, mikor nyílik még több alkalma más magyar ételeket is megkóstolni. A furgonban egyébként erre is van lehetőség, mert lángoson kívül többek közt zöldborsó főzelék és töltött káposzta is kapható.

És ezeket olvastad már?