ÉLETMÓDI

Nem a szex a legfontosabb, kiderült a jó házasság bizarr titka

A többség általában megbotránkozik rajta, hogy vannak párok, akik ezt teszik. Pedig egy nemrég megjelent kutatási eredmény szerint a meghökkentő módszer nagyon is működik...
címkék:
  • Szerző:

Kiderült, hogy egyáltalán nem a jó szexen múlik, hogy a pár hosszú ideig együtt marad-e. Hanem azon, hogy utána a felek alaposan ki tudják-e aludni magukat. Ehhez pedig, állítja egy friss kutatás, nagyon fontos kérdés, hogy a férfi és a nő együtt alszik-e.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123 RF

A közhiedelem szerint a párok csak akkor alszanak külön ágyban, ha alaposan összevesztek valamin; pedig sokan inkább amiatt választják ezt a megoldást, hogy ne is legyen veszekedés. Egy matracokat forgalmazó cég közzé adott egy kutatási eredményt, amiből kiderült, az együtt alvás során se a férfi, se a nő nem képes kialudni magát rendesen. Azt, hogy a közös alvás káros is lehet, korábbi kutatások is megerősítik. Például az alváskutató Dr. Neil Stanley 35 éven át figyelt meg párokat, és felfedezte, hogy akik külön ágyban vagy külön szobában alszanak, sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint akik együtt.

Fotó: Pixabay

Dr. Stanley a vizsgálatok során a házaspárok tagjainak olyan eszközt adott, ami vizsgálta a mozgásukat álmukban. És kiderült, hogy ha az egyik fél mozgolódik álmában, akkor a másik is. Sőt, az is kiderült, hogy az alvászavarban szenvedők egyharmada a párja miatt nem alussza ki magát éjjel.

Fotó: Profimedia

A német Paracelsus Orvosi Egyetem kutatása pedig azt tárta fel, hogy az alvásproblémák és a párkapcsolati problémák szorosan összefüggenek. Akik rendszeresen kialvatlanok, sokkal nagyobb arányban válnak el, ami egyenes következménye lehet annak, hogy a kialvatlanság általában csökkenti az empátiás készséget, lobbanékonyabbá teszi az embert, és emellett kevésbé tud koncentrálni napközben. Sőt: négyszer nagyobb eséllyel kap el vírusfertőzéseket, aki nem alszik eleget.

Fotó: Profimedia

Bár reneszánszát éli a közös franciaágy és az együtt alvás napjainkban, egyre több pár dönt úgy, hogy vagy külön ágyban, vagy külön hálószobában töltik az éjszakát az édes együttlét után. A kutatások fényében ez egyáltalán nem tűnik önző dolognak: nagyon úgy fest, hogy többet tesz a kapcsolatért, aki nem áldozza be egy kis éjszakai összebújásért a pihentető alvást…

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?