ÉLETMÓDI

Döbbenetes kutatási adatok: Eddig tart a házasság a világ országaiban

Az esküvő napján kézenfekvő, hogy mindenki úgy érzi, valóban az öröklétig tart a házasság. Csakhogy a valóság nem ezt mutatja: döbbenetes kutatási adatok bizonyítják, hogy sokszor a válás elkerülhetetlenül benne van a pakliban.
  • Szerző:

Az ember gondolni se szeret házasságkötéskor arra, hogy könnyen válás lehet a vége; pedig a statisztikák szerint igen gyakran előfordul. Egy felmérésben azt vizsgálták, a világ egyes országaiban mennyi ideig tartanak átlagosan a házasságok – és megdöbbentő adatok jöttek ki…

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Új házaqsság 01

Fotó: Pixabay.com

1. Olaszország – Róma

A vizsgált országok közül itt tart a legtovább az átlag házasság, de ez a szám se valami magas: 15-18 év után adják be a válókeresetet a párok.

2. Kanada – Ottawa

Kanadában a válások aránya is magas, a házasságok 48 százaléka ér véget a bíróságon. Az átlag időtartam mindössze 13.8 év.

3. Franciaország – Párizs

A szerelem városában bizarr módon igencsak magas, 55 százalék a válások aránya – de az átlag hossz szintén 13 év, mint Kanadában.

4. Amerikai Egyesült Államok – New York

A felbomlott házasságok általában 10-14 évig tartanak ki; az amerikai átlag 12.2 év.

Válás 02

Fotó: Pixabay.com

5. Mexikó – Mexico city

Alacsony az országban a válási arány, a házasságok 15 százaléka; általában 12 év után adják be a felek a válókeresetet.

6. Japán – Tokió

A válási szertartás egyre népszerűbb Japánban, ahol általában 11 év után válnak el egymástól a párok. A házasságok 36 százaléka ér véget válással.

7. Ausztrália – Sydney

A statisztikák szerint azok, akik válni akarnak, általában 8.7 év után nyújtják be a keresetet; de az is kiderült, hogy a többség a gyerekek kedvéért még együtt marad a férjjel, feleséggel, és próbálja menteni a házasságot. Nem meglepő, hogy gyakran akkor válnak a párok, amikor már felnőttek a gyerekek.

8. Nagy Britannia – London

Igencsak rövid idő, átlag 4-8 év után már adják is be a keresetet a brit fővárosban a házaspárok, a válások aránya 42 százalék.

Magyarországon a KSH szerint egyre több házasságot kötnek, a válások aránya 42 százalék. A válással végződő frigyek átlagos élettartama 13 év. Több elmélet is létezik arra, hogy napjainkban miért egy-két évtized után válnak el a párok; az egyik az, hogy a fogyasztói társadalomban a házasság, a házastárs is lecserélhető lett. Mások szerint pedig azért szembetűnően rövidek a házasságok, mert nem is olyan régen még inkább kényszerből együtt maradt a pár akkor is, ha nehezen viselték már el egymást.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?