OTTHONKA

Bivalyerősek lesznek a paradicsompalántáid ettől az ősrégi trükktől

Akármilyen igénytelennek is tűnik, bizony, a paradicsompalánta is szebben fejlődik, ha megfelelő gondoskodást kap! Nem kell semmi extrára gondolnod: nagyanyáink módszere tökéletes lesz, hogy erős, és sok termést adó növényeid legyenek!
  • Szerző:

A paradicsompalánta a kezdő kertészeknek is sikerélményt nyújt; nem véletlen, hogy sokan úgy vélik, elég elvetni a magokat, napos helyre tenni a cserepeket, ha kikeltek a növénykék, és csak néha van szükségük egy kevés vízre. Ám a paradicsompalánta sokkal ellenállóbb, no meg szebb lesz, ha megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot kap; és így kevésbé viseli meg a kiültetés a kertbe. Mutatjuk, milyen régi, jól bevált trükköktől lesznek erősek a palántáid!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

Kényes a környezetre a paradicsompalánta

Fotó: Ripost

Bár jól és megbízhatóan növekszik, a paradicsom növénynek palánta korában szüksége van az egyenletes hőmérsékletre, a fényre és a párára. Ezért olyan helyet válassz a lakásban, ahol ezeket biztosítani tudod nekik. Ha nem kapnak elég fényt, akkor túlságosak megnyúlhatnak, és betegek lehetnek.

Óvatosan öntözd, de ne sajnáld a tápoldatot

Fotó: Pixabay.com

A paradicsompalánta kényes a vízre: ha túl kevés, egy-kettő kiszárad, ha túlöntözöd, akkor hajlamos megnyúlni, és a levelei is sárgulni kezdenek. Minden nap nézz rá a növénykéidre, és ha száraz a földjük, öntözd meg őket. Elég, ha nedves lesz a cserépben az ültetőközeg, de erre minden nap ügyelj. A megfelelő tápláláshoz nagyanyáink régi trükkje a jódos tápoldat: egy liter vízhez adj egy csepp jódot, és körülbelül heti egy, vagy két alkalommal ezzel a keverékkel öntözd a palántáidat. Igazi kalcium-bomba a tojáshéj: törd össze a héjakat 3-4 darabba, tedd egy háromliteres edénybe, és engedd fel meleg vízzel. Három napig hagyd állni a keveréket, majd havi két alkalommal ezzel öntözd meg a palántákat.

Kiültetés előtt erősítsd meg az immunrendszerüket!

Fotó: Pixabay.com

Amint jó idő van kint, meg is kezdheted a palánták edzését, vagyis nappalra pakold a növénykéket tálcára, és vidd ki néhány órára a kertbe, a teraszra, hogy fokozatosan hozzászokjanak a kinti feltételekhez. Így nem fognak sokkot kapni a kiültetéskor, és szebben fejlődnek. Ha gyengének látod a palántáidat, készíts nekik fokhagyma oldatot. Egy liter forrásban lévő vízhez adj hozzá öt fej fokhagymát, és húsz percig főzd alacsony lángon. Kihűlés után ebből a keverékből adj egy evőkanálnyit egy liter vízhez, és ezzel öntözd meg a palántákat. Később, kiültetés után is nagy segítség ez a növényeidnek; így erős, egészséges paradicsomjaid lesznek, amik szép termést hoznak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?