OTTHONKA

Hamarosan itt az idő, így kell életerős palántát nevelni

Sokan már kész tervvel várják, hogy végre cserepekbe vethessék a magokat, mások még gondolkodnak, mi kerüljön idén a konyhakertbe. Az biztos, hogy mindenki erős növényeket és bőséges termést szeretne. Mutatjuk, mire kell figyelni!
címkék:
  • Szerző:

Még javában február van, de máris lehet készülődni a palántanevelésre, sőt, van, amit már el is lehet vetni! Sokan tartanak tőle, hogy maguk neveljék a konyhakerti növényeket, de ha betartasz néhány alapszabályt, neked is erős, finom és vitamindús zöldségeid lehetnek.

Fotó: Profimedia

1. Mi kerüljön a cserepekbe?

Palántanevelésre azért van szükség, hogy amikor már kellőképp felmelegedett a konyhakertben a talaj, már életerős növényeket ültethessünk ki. Vannak azonban olyan zöldségfélék, amiknél nincs is más választás: ha májusban vetnénk szabad földbe őket, nem lenne idejük kifejlődni, és a termésnek nem lenne ideje beérni.

Fotó: Pixabay

 

Ilyen növények a fejes káposzta, a kelkáposzta, a dinnye, a paprika, a karfiol, a padlizsán és a paradicsom.

Vannak olyan növények, amiket magról is lehet nevelni, és palántázni is lehet; ilyen például az uborka, a tök, a cukkini, patisszon és a fejes saláta.

2. Így érdemes nekilátni!

Fotó: Pixabay

Néhány műanyag cserép, vagy egy-két balkonláda szükséges a palántaneveléshez, de akár tojástartóban is meg lehet kezdeni a nevelést. A lényeg, hogy az ültetőedénybe ne fülledjen bele a föld, vagyis tudjon megfelelően szellőzni (ha tejfölös dobozba veted a magokat, érdemes kifúrni az alját). A legtöbben a kertből vesznek földet a palántaneveléshez, de van, aki bolti palántaföldet választ.

3. Minden palántának másra van szüksége

Fotó: Pixabay

Általában azt tartják, hogy a palántáknak melegre és fényre van szükségük, de ez csalóka: nem mindegy ugyanis, hogy mit nevelsz. Érdemes alaposan utánajárni, hogy melyik palánta mit szeret. A padlizsánmagok például csírázáskor igénylik a 28-30 Celsius fokot, ezzel szemben a paradicsomnak elegendő 18-22 fok is. Az sem mindegy, milyen fejlődési szakaszban van a növényke, mást igényelnek a csírázás alatt, mint szikleveles korukban, de és megint más hőmérsékletet, amikor már előbújnak a lombleveleik. Ha már megtervezted, milyen palántákat akarsz nevelni, alaposan járj utána, hogy mennyi a hő- és fényigényük.

4. Ritkítás és kiültetés

Fotó: Pixabay

Ha nem külön cserepekbe ültetted a magokat, akkor amint a növények elérték a 4-6 leveles állapotot, kezdődhet a pikírozás. Vagyis válogasd ki a legszebbeket, és ültesd őket saját cserépbe. Ekkor már meg lehet kezdeni a palánták kiültetés előtti edzését, vagyis nappalra, ha odakint legalább 16-18 fok van, tedd ki őket napos, szélvédett helyre. Az ültetést május közepétől lehet megkezdeni, ha az időjárás is megfelelő – például nincs éjszakai fagy.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?