Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2021.07.13.

Nem szódabikarbóna kell a paradicsomnak, ha kókadozik: mutatjuk, mi a segítség

Hamarosan beérnek a paradicsomfürtök; ám borzasztó meglepetés érhet, ha a bogyók aljára kukkantasz. Erre a bajra is van gyógyír, mutatjuk, hogyan védd meg a termésedet!

Napok alatt felüti a fejét a kiskertben a paradicsom csúcsrothadás a forróságban; kezdő konyhakertészek halálra rémülnek a jelenségtől. Okkal; ugyanis, ha nem teszel ellene semmit, akár az egész termésed a kukába kerülhet, még azelőtt, hogy a szép, egészséges bogyók beérnének. A paradicsom csúcsrothadás a leveleken és a gyümölcsök alján jelentkezik, így ha nem vizsgálod át időnként tüzetesen a bokraidat, csúnya meglepetés érhet.

Fotó: Shutterstock

Sokan egyből permetezőt ragadnak, ha meglátják a tüneteket, hiszen kapásból gombás fertőzésre gyanakodnak. A még zöld bogyók alja körkörös alakzatban rohadni kezd, de a probléma megjelenik a pirosló, érett termésen is. A rothadás miatt a növényt hamarabb megtámadják a kórokozók, és ehetetlen lesz a gyümölcs. Sokan ilyenkor egyből szódabikarbónás permetlevet készítenek, ám erre a bajra teljesen hatástalan; ugyanis nem gombáról van szó; a csúcsrothadás ugyanis akkor alakul ki, ha valamilyen ok miatt nem jut elég kalciumhoz a paradicsomtő. Ez lehet amiatt, hogy a talajban nincs elég kalcium, vagy annak PH értéke túl alacsony ahhoz, hogy a növény képes legyen felvenni belőle ezt az ásványi anyagot.

Fotó: Shutterstock

Kialakulhat akkor is, ha a paradicsomokat nem rendszeresen, egyenetlenül öntözik, de a forró, aszályos időszakok is okozhatják a bajt. Ilyenkor ugyanis a paradicsom nem tudja felvenni a talajból a kalciumot. A forróságban lelassul a vízháramlás a növényben, hiszen a növény csökkenti a párologtatását; így hőségben akármennyi kalciumot is juttatsz a talajba, nem fogja felvenni a növény, ezért lombtrágyáznod kell. Vagyis szükséged lesz némi kalciumos tápoldatra (gazdaboltokban beszerezhető) és egy permetezőre, amivel kijuttatod a levelekre.

Fotó: Shutterstock

Ha már megjelent a baj, a megbarnult termés menthetetlen; de a további károkat meg tudod előzni ezzel a módszerrel. Sokan tavasztól kezdve rendszeresen lombtrágyázzák a paradicsomot, vannak, akik tejes permetlét használnak. Ez nem csupán a kalcium miatt tesz jót a növényeknek, de azért is, mert a tej kiválóan megtapad, és védőburkot képez a leveleken. Így kevésbé veszélyeztetik a betegségek a növényeidet. A hígítást 1:6 arányban kell végezni, és érdemes tíznaponta megismételni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek