OTTHONKA

Így védd meg a paradicsomod, ha jön a vihar

A forró nyári napokon gyönyörűen fejlődnek a konyhakertben a paradicsomnövények; ám ilyenkor egy vihar percek alatt tönkreteheti a töveket. Mutatjuk, hogyan előzd meg a bajt!
címkék:
  • Szerző:

A gyakorlott kertészek számára napi rutin a paradicsomkötözés; de bárkivel előfordulhat, hogy nem tud elég időt szakítani rá, és a nagy melegben egy-kettőre hatalmasra nőnek a növények. Ilyenkor azonban gyakoriak a viharok; érdemes figyelni az előrejelzést, és ha zivatar várható, mindig nézd át az ágyásaidat; ugyanis könnyen lehet, hogy a régi kötözés már nincs elég magasan, és félő, hogy a szél letöri a gyönyörű, hatalmas növényeid szárát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: pixabay

A paradicsomkötözés mellett van még valami, amire érdemes figyelni… Méghozzá a metszésre. A paradicsom folyamatos gondozást igényel, egyrészt a rendszeres kötözést, másrészt a gyakori metszést. Hiszen ha hagyod, hogy a fattyúhajtások elburjánozzanak, akkor kevesebb és apróbb szemű termésre számíthatsz, ráadásul így túl sűrűek lesznek a bokraid, ami miatt a növények fogékonyabbá válnak a gombás megbetegedésekre. Ez pedig nagyobb esők után egy-két nap alatt be is következhet. Ezért ne csak a hónaljhajtásokat szedd ki, hanem a rendszeres kacsolás mellett arra is ügyelj, hogy ne maradjanak a növényeken földre lelógó levelek, hiszen a paradicsom legkönnyebben a talajról fertőződhet meg.

A földre lelógó leveleken keresztül számtalan betegség megtámadhatja a paradicsomot (Fotó: Ripost)

Ha számítasz rá, hogy hamarosan vihar lesz, nézd át a növényeidet, és gondosan metszd meg és kötözd őket, hogy a szél ne tudjon ártani nekik. Kötözésnél figyelj arra, hogy a hurok ne legyen túlságosan szoros a növény szárán, hiszen folyamatosan növekszik, vastagodik. Mindig csavarj egyet a kötözőn, hogy egy nyolcas formát írjon le a karó és a paradicsom szára között; így ugyanis a szélben a madzag a növénnyel együtt mozog, és a kötözőanyag nem tudja kidörzsölni a növény szárát.

A paradicsomkötözés ezzel a módszerrel sokkal kíméletesebb (Fotó: Ripost)

Ha megtetted ezeket az óvintézkedéseket, sokkal kisebb az esélye, hogy a vihar tönkreteszi a növényeidet; már nincs más dolgod, mint folyamatosan gondozni őket, és várni a bőséges termést.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?