OTTHONKA

Nem bírsz magaddal? Irány a kert, ezt kell most ültetni

Megérkezett a tavasz, és ezzel a kerti munkák is megkezdődhetnek. Sokan nem is bírják megállni, kezdenék az ágyások kialakítását. Mutatjuk, mi mindent lehet februárban vetni!
  • Szerző:

A napokban igencsak bepörgött a tavasz, mindenki a kertbe vágyik, és bújja az internetet, mi mindent lehet februárban vetni. Bármilyen erős késztetést is érzel, érdemes jól megválogatni, mi kerüljön ki ilyen korán a konyhakertbe; ugyanis még lehetnek kemény fagyok. Az ország kertésze, Bálint gazda minden évben elárulta, mik a februári teendők a kertben; és sok kertbarát csak most döbbent rá, hogy ez az első tavasz, amikor a tanácsai nélkül maradunk. A korábbi években ő is azt javasolta, hogy fagytűrő zöldségeket vessünk februárban; de azok minél előbb kerüljenek ki a kertbe. Lássuk, mik ezek!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ha nem bírsz tovább várni, sok mindent tudsz már februárban vetni. Fotó: Pixabay.com

Alaposan készítsd elő a talajt

Fotó: Pixabay.com

Valójában nem is a hónap, hanem a föld állapota a lényeges: ha már nem fagyott, és nem túl sáros a talaj, akkor kezdheted is a magvetést. Előtte azonban alaposan készítsd elő az ágyásokat: a tavaly felásott földet gereblyézd át; ha ősszel nem ástál, akkor itt az ideje. Ha a trágyázás elmaradt ősszel, érett trágyával még pótolhatod; fontos, hogy ne frisset használj, mert az kiégetheti a növényeket. Ha az előkészületekkel megvagy, jöhetnek a zöldségek, amiket lehet már februárban vetni.

Elő a hagymákkal!

Fotó: Pixabay.com

A vöröshagyma, lilahagyma, sőt még a fokhagyma is mehet a földbe, ha utóbbit nem ültetted el ősszel. A hagymaféléket magról is szaporíthatod, de ha idén vetsz, akkor abból jövőre lesz hagyma, ezt érdemes belekalkulálnod a tervezésbe. Ha dughagymát veszel, öt centis távolságokra duggasd el őket úgy, hogy a tetejüket épphogy ellepje a föld. Arra figyelj, hogy ahol tavaly is hagymát termesztettél, oda semmiképpen ne kerüljön, hiszen nagyobb eséllyel támadják meg a kórokozók, például a hagymalégy. Utóbbiak ellen növénytársítással is védekezhetsz: a hagymasorok közé vess répát, ezek kölcsönösen elriasszák egymás kórokozóit.

A répát is lehet februárban vetni

Fotó: Pixabay.com

Nem mindegy, milyen fajta magot vásárolsz, és nem csupán azért, mert az ellenőrzött, boltban kapható kisebb eséllyel hordoz betegségeket, de azért is, mert többféle tenyészidejű répa létezik. Érdemes friss magot venni mind a petrezselyem, mind a répa esetében, és ezekkel elkezdeni a vetést. Mielőtt az ágyásokba kerülne, a magokat keverd el nedves homokkal, és 24 vagy 48 órát hagyd is így. Ezzel jelentősen lerövidíted a csírázási időt. Ugyanígy vethetsz zellert és hónapos retket is.

Jöhetnek a hüvelyesek és a saláta is!

Fotó: Pixabay.com

A korai zöldborsót máris elvetheted, hogy tavasszal friss, zsenge zöldborsóból készíthess levest; de mehet a kertbe a lóbab is. Most van itt az ideje a fejessaláta és a spenót magjait is elvetni. Ha kész vagy, a barázdákat minél gyorsabban zárd be földdel, nehogy kiszáradjanak; és gereblyével kissé lapogasd meg a sorokat. Ha pedig minden kikerült a konyhakertbe, amit akartál, hamarosan kezdődhet a palántanevelés is…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?