OTTHONKA

Így lesz tele a kerted édesburgonyával, röhejesen olcsó megoldás

Szinte húsárban kínálják az üzletekben ezt az egészséges és nagyon finom zöldséget; pedig a kiskertben szinte fillérekből megtermelhető. Ezekkel a trükkökkel biztos, hogy bőséges termésre számíthatsz!
  • Szerző: Ripost

Egyre nagyobb divat hazánkban is az édesburgonya fogyasztása. Nem csoda, hiszen ez az édes, sárga színű gumó rendkívül egészséges, és nem mellesleg nagyon finom is! Tele van B6 és C vitaminnal, igazi energiabomba, és cukorbetegek is fogyaszthatják. A termesztése  egyáltalán nem ördöngösség; néhány egyszerű praktika bevetésével a te kerted is ontani fogja magából ezt a finomságot!

1. A csíráztatással kezdd!

Ehhez nem kell mást tenned, mint egy tavalyi, vagy egy piacon vásárolt édesburgonyát egy pohár vízbe állítani. Nem szerencsés, ha a burgonya alja a vízben csücsül, ezért szúrj bele három fogpiszkálót – ezek fogják megtartani a pohár száján. Innentől nincs más dolgod, mint pótolni a vizet, és figyelni, hogy megjelentek-e a gyökerek és a hajtások. Utóbbiakkal lesz aztán dolgod.

2. Készíts palántákat!

A gumóról letört hajtásokat vízben gyökereztesd; ha már megjelentek a kis gyökérkék, tedd a palántákat laza, perlittel kevert virágföldbe.

3. Így neveld a palántákat

A növénykék vízigényesek, naponta locsold meg őket – és később is célszerű folyamatosan nedvesen tartani az édesburgonya földjét. Adhatsz nekik tápoldatot is.

4. Nem mindegy, mikor ülteted ki

Bár a meleg áprilisi napokban nagy a csábítás, hogy máris kitelepítsd a növénykéidet, mindenképpen várd meg, hogy elmúljanak a fagyok: ha fagyosszentek után ülteted ki őket a kertedbe, már valószínűleg nem érhet meglepetés.

5. Meghálálja a gondos nevelést!

Az édesburgonya a napos, meleg helyet és az intenzív öntözést szereti. Egy méteres sortávolságra és harminc centi tőtávolságra ültesd őket, úgy, hogy a föld felszíne felett csak az első két levél legyen. Lombzáródásig kell gyomlálni, aztán, ahogy az indák futnak, az édesburgonya a leveleivel megvédi magát a gyomok elől. Ha szép, nagy gumókat szeretnél, a szerteszét futó indákat időnként tépd fel, hogy ne eresszenek gyökeret.

6. Végül csak be kell takarítanod a bőséges termést

Szeptembertől szedheted fel a finom, friss édesburgonyákat a kertedből. Nem muszáj egyszerre, de legkésőbb a fagyokig fejezd be a betakarítást. Bár ásóvillával a legegyszerűbb, arra nagyon vigyázz, hogy az édesburgonya bőre sérülékeny.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?