OTTHONKA

Önts ecetet a kertedbe, eszméletlen lesz a hatás

Amikor a hosszú száraz időszak után végre ránk zúdul az eső, nemcsak a haszonnövények örvendeznek. Ekkor robbannak be a gyomok és mindent ellepnek a kiskertben. Szerencsére létezik megoldás fáradságos gyomlálás nélkül is: jöhet az ecet!
címkék:
  • Szerző: D.K.

A gazok, gyomok előbukkanása állandó feladatot ad a kerttulajdonosoknak. Esős időszakokban szinte mindenhol megjelennek, irtásuk kapával, ásóval sem egyszerű, érthető, ha más típusú segítséget akarunk bevetni. Kézenfekvő lenne valamilyen gyomirtó használata, de drága vegyszerek helyett szerencsésebb környezetkímélő megoldást választani, az egyik legegyszerűbb hatékony szer nem más, mint az ecet – mely szinte minden háztartásban megtalálható.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A savasságra figyelni kell, hiszen minél erősebb, annál nagyobb hatásfokkal irtja ki a kéretlen növényeket. Fontos azonban, hogy azokat a gyomokat, amiket kézzel ki tudunk szedni, azt mindig próbáljuk meg kihúzni, hiszen az a legbiztosabb, ha gyökerével együtt távolítjuk el a nem kívánt növényeket.

Az elgazosodott kerti utak, járólapok szélein – illetve ott, ahol nincsenek kultúrnövények beültetve – közvetlenül használhatjuk gyomok ellen az ecetet.

Azokon a részeken, ahol nem ennyire egyszerű a helyzet, egy kicsit óvatosabban járjunk el. Ehhez célszerű egy ecetes gyomirtó keveréket készíteni. Egy liter ecetbe öntsünk 2 evőkanál sót, egy pici szappant vagy mosogatószert. Keverjük az elegyet addig, míg minden alkotó feloldódik, majd öntsük a folyadékot kézi permetezőflakonba, és már lehet fújni is a gyomra.

Egy másik variáció szerint az ecethez citromlevet kell önteni, majd ezt az elegyet fújni a növényre. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy az ecet nemcsak a gyom-, hanem a dísznövényeket is elpusztítja, továbbá a baktériumokat és a penészgombákat is – azaz a „jó baktériumokat” is kiiktatja. Így tehát ne permetezzük oda, ahova később virágot, fűszernövényt ültetünk.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?