RETRO RÁDIÓ

Őrület, mit művel a Béres Csepp a zellerrel

Őrület, mit művel a Béres Csepp a zellerrel
Létrehozva2019. 10. 30. 07:00

Híresen leleményes a magyar, hát még a nők! Hanem amit a Szabolcsban élő szuperháziasszony, Boros Vali kitalált, egyenesen fantasztikus!

Mindenki tudja, hogy a leves lelkét a friss zellerzöld adja, de ahogy haladunk az őszbe, majd a télbe, egyre nehezebb hozzájutni az ilyen háztáji finomsághoz. Az a zellerzöld, amit az óriás élelmiszer-áruházak egész télen kínálnak méregdrágán, sajnos nem ugyanaz: a multi polcaira pakolt zellernek se olyan élénk illata, se olyan íze nincs, mint a kiskertekben termett zöldségnek. Arról nem beszélve, hogy biztosan vegyszerekkel kezelik...

Akinek van tehát kertje, igyekszik a földben hagyni a gumókat egészen addig, míg nincs fagy – így sokáig van a konyhára friss zellerlevél. De amint betör a komoly hideg – márpedig a nyakunkon – fel kell szedni a kertekből is a zellert, a zöldjével pedig kezdeni kell valamit. Nejlonzacskóban a hűtőben elhelyezve legföljebb 1-2 hétig marad friss, így sokan a szárítás mellett döntenek. Ez is szuper, de korántsem adja vissza olyan intenzíven az ízeket, mint a friss zellerlevél.

Na mármost Boros Vali megint kitalálta a nagy tutit!

Amikor fölszedte a zellergumókat, a fejek fölső részét levágta a levelekkel együtt. A leveles zellerdarabokat pedig beállította vízbe, amibe 1, azaz egy csepp Bérescseppet rak.

Így nagyon sokáig friss marad a zellerlevél, és bőven lehet használni a legkülönfélébb ételekhez. Szuper vele a húsleves, de a paradicsomos ételekhez, pl. töltött paprikához is isteni ízt ad!

A bejegyzéshez rengeteg komment érkezett, sokan megköszönték a remek ötletet. Néhány háziasszony pedig a zeller kapcsán saját praktikákkal rukkolt elő. Például van, aki több nap áztatás után cserépnyi földbe rakja a gyökerezésnek induló zellerdarabkát. Más a fehérrépával, vagy a zöldhagyma végével jár el így. Azt pedig nagyon sokan megjegyezték, hogy a friss zöldfűszernek valóban nincs párja, érdemes rászánni egy kis időt télen!

Köszönjük mi is az ötletet!

(Forrás: Vali hagyományos konyhája, Facebook)

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.