ÉLETMÓDI

Miért éppen ezeken a helyeken élnek ennyire hosszú életet az emberek?

A világon 5 olyan tájegység van, ahol nagyon sokan érik meg a 100 éves kort. Egészen elképesztő, de többnyire még csak nem is különlegességekről van szó!
  • Szerző: Ripost

A világon 5 olyan „kék zóna” van, ahol nem ritkaság, ha valaki száz évig él. Szakértők szerint ehhez több tényező együttállása is szükséges. Ezeken a helyeken ugyanis jellemző az idősek tisztelete, a természetközeli életmód, az általánosan jóindulatú légkör, és persze a főként növényi alapú, természetes eredetű élelmiszerekre épülő étrend is. Lássuk, hol számíthatnak sokan hosszú életre, és mit esznek mindehhez.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az úgynevezett Dán Iker Tanulmány szerint a gének csupán mintegy 10 százalékkal befolyásolják, hogy egy átlagember meddig él bizonyos biológiai határokon belül. A többi 90 százalék az életmódunktól függ.

Fotó: Pixabay

Ikaria, Görögország

Az apró sziget 65 évnél idősebb lakóinak bevonásával készült vizsgálat szerint a helyiek átlagosan 10 évvel tovább élnek, mint az európaiak többsége, és emellett életük végén is remek egészségügyi állapotnak örvendenek. Ikaría lakói még a hagyományos mediterrán étrendhez viszonyítva is sok halat, valamint zöldséget esznek, és viszonylag kevés húst fogyasztanak. A helyiek olívaolajban készítik az ételek többségét. Az idősebbek kedvelt napi itala az egyebek között szárított zsályából, kakukkfűből, mentából és kamillából főzött tea, amelyet helyi mézzel édesítenek.

Máj 03

Fotó: Pixabay.com

Okinawa, Japán

A japán Okinavát a halhatatlanok szigetének is nevezik, mert sehol annyi 100 év fölötti ember nem él, mint ott. A sziget lakói gyakran esznek keserű dinnyét, tofut, fokhagymás és shiitake-gombás ételeket, barna rizst, mindezeket pedig zöld teával öblítik le. Az okinavai tradicionális ételek rengeteg gyümölcsöt és zöldséget tartalmaznak, és jóval kevesebb húst, halat és tojást. A szigetlakók sokkal zsírszegényebb és szénhidrátszegényebb fogásokat fogyasztanak, mint a japánok általában.

A japán kormány által közölt demográfiai adatai szerint az ázsiai szigetország lakosságának 28,4 százaléka, 35,88 millió ember 65 éves vagy idősebb. Japán ezzel az arányszámmal a világ elöregedő társadalmai között az első helyen áll.

Japánban él több mint 70 ezer százéves és annál idősebb ember a szigetországban, már 49 egymást követő évben folyamatosan emelkedik a számuk.

A százéves és annál idősebb nők sokkal többen vannak, 88,1 százalékát teszik ki a 71 ezer 238 embernek.

A legidősebb japán a fukuokai Tanaka Kane, az asszony 1903-ban született. A Guinness Rekordok Könyve a világ legidősebb embereként tartja számon.

A legidősebb japán férfi a 112 éves Vatanabe Csitecu, aki Niigata tartományban él.

A japán nők várható élettartama 87,32, a férfiaké 81,25 év.

Szardínia, Olaszország

Szardínián az átlagéletkor 80 év. Errefelé a helyi vörös szőlőből készült bort sem vetik meg az emberek, de a bogáncstea is gyakori italuk. Sokszor kerül az asztalukra babból, csicseriborsóból és édesköményből készült étel, mandula és paradicsom is.

 

Loma Linda, Kalifornia, Egyesült Államok

Ez a település az Egyesült Államoknak az a városkája, ahol a legmagasabb az átlagéletkor. Míg az amerikai nők életkorának átlaga nyolcvanegy év, addig a vegetáriánus nők Loma Lindában átlagosan nyolcvanhat évet élnek. Az itteni lakosok kedvence a lazac, az avokádó, a zabkása, a bab, a diófélék és a teljes kiőrlésű kenyér. Gyakran isznak szójatejet.

Nicoya-félsziget, Costa Rica

Nicoya Peninsula lakossága szintén gyümölcsöket és zöldségeket fogyaszt, tehát általában narancs, mangó, papaya, a kukorica, a bab, rizs, sütőtök, yamszgyökér kerül a tányérjukra, de az állati eredetű táplálékot sem törlik el teljesen étrendjükből, hiszen tojást is előszeretettel fogyasztanak. Mindemellett említésre méltó, hogy az általuk fogyasztott víz magas ásványi anyag tartalmú, kalciumban és magnéziumban gazdag.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?