tóth gabi
Fenségesen finom ez a sütemény. És az összetevõk közt igazi meglepetést is találsz majd.
Ez a csokoládétorta egyszerűen felejthetetlen. Fantasztikus az íze, de mégsem kell aggódnod a cukor és a liszt miatt... Elkészítheted tortaformában, de muffinokként porciózva is.
Összetevők
2 csésze fekete bab*
5 nagy tojás
1 evőkanál vanília kivonat
1/2 teáskanál tengeri só
6 evőkanál kókuszolaj (melegen)
1/2 csésze méz + 1 teáskanál stevia vagy 1 evőkanál édesítőszer
6 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
*A fekete bab egyre nagyobb népszerűségnek örvend, rendkívül egészséges, és leginkább bioboltokban tudod beszerezni. Egy félkilós kiszerelés ára nagyjából 500-600 Ft.
Elkészítés
Kend ki a tortaformát, és vékony réteg kakaóport szórj bele, ez borítja majd a sütemény külsejét.
A puhára főzött babot öblítsd át, csöpögtesd le, 3 tojással, a vaníliával, a steviával (vagy édesítőszerrel) és a sóval keverd pépesre botmixer vagy robotgép segítségével.
Add hozzá a kakaóporhoz, a sütőport és a szódabikarbónát.
Keverd össze a mézet és a kókuszolajat, majd ehhez egyenként add hozzá keverés közben a maradék 2 tojást.
Keverd össze a mézes és a babos keveréket, majd fokozatosan add hozzá a kakaóporos keveréket.
Öntsd a formába, majd előmelegített sütőben süsd nagyjából 40-50 percig. Akkor lesz jó, amikor külseje tapintásra már szilárd, tűpróbával pedig belül már nem tűnik nyersnek.
A süteményhez készíthetsz mennyei bevonatot is a következők szerint:
3 avokádót, 6 evőkanál cukrozatlan kakaóport, 1/4 csésze mézet (vagy helyette édesítőt), 1 teáskanál vanília kivonatot keverj össze, míg csomómentes és homogén nem lesz. Hűtőben hagyd hűlni, majd amikor már az elkészült sütemény szintén kihűlt, egyenletesen oszlasd el a tetején a mázat. Egy részét pedig akár töltelékként is felhasználhatod.