Létrehozva: 2021.02.11.

Megújult a tejbegríz, rá sem fogsz ismerni erre a finomságra

Megújult nagyanyáink nagy kedvence, a tejbegríz. Mostantól bepanírozva és sütve kerül az asztalra. Édes, illatos, ropogós! Próbáld ki, zseniális!

A magyar ember mindent kiránt: nemcsak a csirkemellet, a borjúlábat, a karajt, és a karfiolt. Most meg itt a tejbegríz! Legalábbis ez derült ki a profi háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája Facebook csoportban, ahol többen is esküdöztek arra, hogy nagyon finom ez az egyszerű fogás.

Rántott tejbegríz (Fotó: Ripost)

A rántott tejbegríz finom vaníliás íze miatt olyan, mintha valami különleges sütemény lenne, miközben épp az a lényeg benne, hogy nagyon egyszerű. Tényleg percek alatt össze lehet dobni, lekvárral vagy Nutellával kínálva fantasztikus csemege.

Rántott tejbegríz hozzávalói

  • 1 liter tej,
  • 12 evőkanál búzadara,
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 1 vaníliás cukor
  • frissen reszelt citromhéj
  • A panírozáshoz: liszt, tojás zsemlemorzsa

    Elkészítése

  • Tegyük fel a tejet forrni , adjuk hozzá a búzadarát. Folyamatosan kevergessük, mert hamar sűrűsödni kezd.
  • Kezdd a főzést, úgy mint máskor. Csak ezúttal több dara kell a tejbe. (Fotó: Ripost)

    2. Akkor jó a kirántani való tejbegríz, amikor már megáll benne a kanál. Érdemes ekkor beletenni a cukrokat, így kisebb eséllyel ég le főzés közben.

    Ha megáll a fakanál a tejbegrízben, akkor jó az állaga. (Fotó: Ripost)

    Mindenképp reszeljünk bele citromhéjat, attól isteni íze lesz. Jól keverjük össze.

    3. A sűrű tejbegrízt simítsuk sütőpapírral kibélelt tepsibe és lehetőleg várjuk meg, míg kihűl.

    Ha nincs spatulád, kézzel is elsimíthatod a sűrű tejbegrízt. (Fotó: Ripost)

    4. A sütőpapír segítségével emeljük ki a tepsiből megdermedt tejbegrízt és borítsuk egy deszkára. Szeleteljük fel. Vigyázzunk, eléggé ragad, érdemes a kést néha bevizezni.

    Olyan érzés szeletelni, mintha sajt lenne... (Fotó: Ripost)

    5. Panírozzuk be a tejbegríz szeleteket a szokásos módon: liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa.

    6. Süssük ki. A kész szeleteket érdemes papírtörlőre kiszedni, hogy leitassa a fölösleges olajat.

    Viszonylag gyorsan kisül. (Fotó: Ripost)

    7. Lekvárral, Nutellával tálalva ellenállhatatlan finomság. Mindenki imádja!Kevés porcukorral is meghinthetjük a szeletek tetejét.

    Nem lehet neki ellenállni, reggelire tökéletes! Fotó: Ripost

    Így néz ki közelről a rántott tejbegríz:

    Kívül ropog, de a belseje puha. Elomlik a szájban, isteni! (Fotó: Ripost)

    Hidegen és melegen is nagyon finom!

    Egy kis tudomány: mitől keményedik a tejbegríz? A tejbegríz valójában egy tejből és búzadarából készült kása. Mivel állaga hasonlít a pudingéra, németül grízpudingnak is nevezik. Gyenge tűzön főzik, elegendő időt adva a gríznek, hogy beszívja a tejet és megpuhuljon. Főzés közben a grízben tárolt keményítőmolekulák hatására történik a sűrűsödés. Az eredmény olyan krémszerű massza, amelyben továbbra is láthatók a grízszemcsék.

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek