MEDICINA

Utálod az óraátállítást? Akkor most figyelj!

Október 28-án, vasárnap hajnali 3 órakor 2 órára állítjuk vissza az órát. Mivel az Európai Unió a nyári és téli időszámítás közötti váltások eltörlésére készül, lehet, hogy ez lesz az utolsó ilyen váltás. Az idén azonban még mindenképp meg kell küzdenünk az átállítással, és a szervezetünkre gyakorolt hatásával. Vajon hogyan csináld, hogy minél kevésbé viseljen meg ez a váltás?
  • Szerző: Ripost

Bár az őszi óraátállítással nyerünk egy órát, vagyis elvileg ennyivel többet tudunk aludni, ám az árát azért ennek is megfizeti a szervezetünk. Minél jobban működik a természetes biológiai óránk, annál kellemetlenebb hirtelen átállítani a belső órát. Nem véletlen, hogy a még ösztönösen „jól működő” gyerekekre van a legrosszabb hatással ez az időszak. Az alvás ritmusa ugyanis felborul, és újra kell hangolnunk, ami ilyenkor hetekig is eltarthat. De vajon hogyan úszhatjuk meg a kellemetlenségeket?

Állítsd át a rendszert!

Akár már egy-két héttel az átállítás előtt el lehet kezdeni a felkészülést. A lefekvés és a felkelés idejét negyed-fél órával told el, úgy, hogy egyre jobban megfeleljen az új időszámításnak. A gyerekek napi programját is így lehet a leghatékonyabban átállítani.

Segít az egészséges étrend!

A könnyű, változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás az átállásban is segíti a szervezetedet. Az alvászavaroknak sem a nyugtató a megoldása, hanem a természetes ellazító szerek, például egy-két csepp levendulaolaj a párnádra.

Pihenjünk eleget!

Amennyire csak lehet, használd ki ezt a hétvégét a pihenésre. Az átállás önmagában is nagy stresszt ró a szervezetre, ne fokozd ezt további rohanással, rendszertelen életmóddal, bulizással. Inkább hallgass a testedre, és add meg neki a szüksége pihenést.

Sportolj!

A pihenés mellett azért egy kevés könnyű sport belefér! Igyekezz kihasználni a napsütéses órákat arra, hogy a szabadban mozogj. Nem ilyenkor kell rekordot dönteni, de a szervezeted átkapcsolását segíti a séta, a kocogás.

Oldd fel a stresszt!

Az alvási szokások megváltozása miatt ilyenkor sokan ingerültek, stresszesek. Igyekezz minél több stresszoldó programot beépíteni a napodba: merülj el a kádban, sétálj az erdőben, kertészkedj, olvass. A felpörgető, izgalmas akciófilmeket viszont hagyd máskorra!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Méteres, a karácsonyi asztal dísze
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?