RETRO RÁDIÓ

Tudtad, mennyi baktérium van a kávéfőződben?

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 08. 31. 09:40

Egy amerikai vizsgálat minden második kávéfõzõben félelmetes baktériumok jelenlétét észlelte. Vajon mennyire kell tartanunk a fertõzéstõl?

Egy amerikai vizsgálat tízből öt kávéfőző belsejében olyan félelmetes baktériumok jelenlétét mutatta ki, mint amilyen az E.coli vagy a Streptococcus. A kutatók szerint azonban mégsem kell nagyon aggódnunk, mivel a kávéfőző forró gőzzel dolgozik, ez pedig fertőtlenítő hatású. Ráadásul a kávé is rendelkezik antibakteriális tulajdonságokkal, így a kórokozóknak nincs komoly esélyük elszaporodni.

Sokkal komolyabb veszélyforrást jelent a kávéskanna, vagy a kiöntő fogója, különösen akkor, ha többen is használják. Ezt ugyanis viszonylag ritkán tisztítjuk meg alaposan, viszont akár koszos kézzel is megfogjuk.

A kávéfőző belsejében is akad azért probléma: sokan főzés után benne hagyják a kissé nedves kávézaccot, mely a zárt, nedves környezetben gyorsan bepenészedik. A penészgombák pedig még a baktériumoknál is veszélyesebbek lehetnek az egészségre!

De mi a megoldás?

Kávéfőzés után azonnal borítsd ki a főzőből a kávézaccot (itt megnézheted, mi mindenre használhatod), és mosd el alaposan a gép kivehető alkatrészeit. Vigyázz a mosogatószivacson tenyésző baktériumokra is, cseréld rendszeresen, vagy tisztítsd a kávéfőzőt papírtörlővel. A legtöbb kávéfőzőn le tudsz futtatni üres, tisztító programot is – ennek mikéntjét a használati utasításban keresd.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.