tóth gabi
Egy amerikai vizsgálat minden második kávéfõzõben félelmetes baktériumok jelenlétét észlelte. Vajon mennyire kell tartanunk a fertõzéstõl?
Egy amerikai vizsgálat tízből öt kávéfőző belsejében olyan félelmetes baktériumok jelenlétét mutatta ki, mint amilyen az E.coli vagy a Streptococcus. A kutatók szerint azonban mégsem kell nagyon aggódnunk, mivel a kávéfőző forró gőzzel dolgozik, ez pedig fertőtlenítő hatású. Ráadásul a kávé is rendelkezik antibakteriális tulajdonságokkal, így a kórokozóknak nincs komoly esélyük elszaporodni.
Sokkal komolyabb veszélyforrást jelent a kávéskanna, vagy a kiöntő fogója, különösen akkor, ha többen is használják. Ezt ugyanis viszonylag ritkán tisztítjuk meg alaposan, viszont akár koszos kézzel is megfogjuk.
A kávéfőző belsejében is akad azért probléma: sokan főzés után benne hagyják a kissé nedves kávézaccot, mely a zárt, nedves környezetben gyorsan bepenészedik. A penészgombák pedig még a baktériumoknál is veszélyesebbek lehetnek az egészségre!
Kávéfőzés után azonnal borítsd ki a főzőből a kávézaccot (itt megnézheted, mi mindenre használhatod), és mosd el alaposan a gép kivehető alkatrészeit. Vigyázz a mosogatószivacson tenyésző baktériumokra is, cseréld rendszeresen, vagy tisztítsd a kávéfőzőt papírtörlővel. A legtöbb kávéfőzőn le tudsz futtatni üres, tisztító programot is – ennek mikéntjét a használati utasításban keresd.