MEDICINA

Így sújt le a férfiakra az omikron

Nálunk még a koronavírus delta-variánsa okozza a járvány negyedik hullámát, de a legújabb vírusváltozat, az omikron már a környező országokban is egyre több helyen bukkan fel. Nemrég pedig a fertőzés egy ijesztő következményét azonosították a kutatók.
  • Szerző: H. G.

A fertőzöttek száma Európa-szerte nő, egyre több helyen azonosítják a koronavírus Dél-Afrikából indult változatát, az omikron variánst. Egyelőre úgy tudják a kutatók, hogy ez a vírusváltozat – bár sokkal fertőzőképesebb a többinél – enyhe tüneteket okoz. A koronavírus-fertőzésnek azonban egy meglehetősen ijesztő következményét azonosították nemrég amerikai kutatók – már csak az a kérdés, hogy az omikron variáns is képes-e kiváltani ezt a hatást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

omikron 01

Az Omikron variánst egyre több országban mutatják ki
Fotó: Pixabay.com

A koronavírus a potenciát is károsíthatja

Egy amerikai vizsgálat szerint, amelynek eredményeit a Sexual Medicine Reviews című szaklapban publikálták, a COVID-19 a férfiaknál megnövelheti az erekciós zavar valószínűségét. Sőt, az is előfordulhat, hogy a már kezelt erekciós zavar esetében rontja a betegség a korábban alkalmazott, és bevált kezelés hatékonyságát. Vagyis azoknál is romolhatnak a potenciazavar tünetei, akik eddig az orvosi kezelés következtében sikeresen vették fel a harcot ezzel a problémával. A számokon ráadásul az is rontott, hogy a világjárvány idején kevesebben fordultak merevedési zavarokkal orvoshoz, illetve kevesebb férfi jutott hozzá az impotenciára alkalmazott, bevált kezeléshez.

omikron 02

A hosszú lefolyású COVID potencia-problémákat is okozhat
Fotó: Pixabay.com

Az omikron előtt is előfordult tünetként

Több, még az omikron variáns megjelenése előtt végzett kutatásból kiderül, hogy a COVID-19 betegségen átesetteknek meglehetősen nagy része, csaknem 30 százaléka a gyógyulás után is tapasztalja a betegség tüneteit – ez az úgynevezett „hosszú COViD” akár hónapokig is eltarthat. Sokan szenvednek tartósan fáradtságtól, légzési nehézségektől, köhögéstől, ízületi és mellkasi fájdalmaktól. A hosszú COVID tünetei között több vizsgálat során is felbukkant a merevedési zavar. Egyes adatok szerint a férfiaknál hatszor nagyobb eséllyel alakul ki átmeneti merevedési probléma a COVID-fertőzés után, mint a fertőzés nélkül. Az erekciós zavarok megjelenésének számos oka lehet: a koronavírus-fertőzés károsíthatja az ereket, így az elégtelen vérellátás is vezethet merevedési problémához. A betegség jelentősen rontja az általános fizikai állapotot, és lelki problémákat, komoly stresszt okoz, ami szintén vezethet merevedési zavarhoz. Emellett többen tapasztalták a herék megduzzadását is. Azt viszont, hogy az oltás nyomán ilyen problémák lépnének fel, még nem sikerült igazolni.

omikron 03

A kutatók egyelőre vizsgálják az omikron-variáns jellemzőit
Fotó: Pixabay.com

Az omikron variáns pontos hatását még vizsgálják

A mostanság is folyó kutatásoknak az a célja, hogy ezeket a tapasztalatokat a vizsgálatban résztvevők nagyobb számú csoportjaiban is igazolja vagy adott esetben cáfolja. Egyelőre nem tudjuk, milyen hosszú távon maradnak fenn a koronavírus-fertőzés után tapasztalt merevedési problémák, és hatással van-e a fertőzés hosszú távon a férfiak termékenységére. Az már korábban is kiderült, hogy bizonyos betegségek átmenetileg csökkentik a férfiak spermaszámát, ám ez a hatás a legtöbbször csak ideiglenes, egyes vizsgálatok szerint nagyjából 60-70 napig tart. Hogy ez a korábbi megfigyelés mennyiben igaz a koronavírus-fertőzésre, egyelőre vizsgálat tárgya. Ahogy azt is vizsgálni kell még, hogy a vírus omikron variánsa, amelyről egyelőre úgy hírlik, hogy bár rendkívül fertőzőképes, mégis enyhébb tüneteket okoz, mint az eddigi vírusváltozatok, kiváltja-e a hosszú COVID tüneteit, köztük a merevedési zavarokat. Az is kérdés, hogy vajon a rendkívül sok mutációt tartalmazó omikron variáns át tudja-e törni az oltások által nyújtott védelmet, vagy szükség lesz a jelenleg alkalmazott oltások módosítására. A kutatók egyelőre úgy vélik, hogy a súlyos megbetegedés ellen a jelenleg adott oltások e variáns esetén is védelmet nyújtanak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?