MEDICINA

Mostanában feledékenyebb lettél? Így javíts a memóriádon!

Nem emlékszel jól a régi ismerősök nevére, és a szavak sem jönnek úgy a nyelvedre, mint korábban? Ne aggódj, ez nem végleges állapot! Tornáztasd az agyadat, mutatjuk a fortélyokat!

A memória állapota soktényezős dolog. Nemcsak a korod miatt romolhat az emlékezőtehetséged, bár tény, hogy a memória akár már 30 év felett is romlásnak indulhat. De sokat számít az is, mennyi a stressz az életedben, milyen az életmódod, és „edzésben tartod-e” az emlékezetedet – ha ugyanis odafigyelsz rá, nem kell tartanod a feledékenységtől. Megmutatjuk, mire ügyelj.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Memoria 01

Fotó: Pixabay.com

Ne guglizz azonnal!

Az interneten minden információra pillanatok alatt rátalálhatsz, ami épp nem jut eszedbe. Mégis, mielőtt rákeresnél, próbáld inkább megerőltetni az emlékezetedet. A memória olyan, mint az izom, ha nem használod, elgyengül. Épp ezért érdemes néhány fontos telefonszámot is észben tartani. Persze ott van a telefon névjegyzéke, de az emlékezőtehetséged érdekében ne hagyatkozz mindig a technikára.

Pihenj eleget!

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az agy működése szempontjából is létfontosságú. Alvás közben alakul át ugyanis mindaz, amit napközben tapasztaltunk, igazi tudássá. Ha viszont nem aludtál jól az éjjel, egy rövid, 30-90 perces napközbeni szundikálás is segíthet.

Memória 02

Fotó: Pixabay.com

Sportolj minden nap!

Ha megmozgatod a testedet, az agyad vérellátása is javul. A vér pedig oxigént és tápanyagokat szállít az agyba. A sport hatására ráadásul egy olyan fehérje termelődése is fokozódik, amely tápanyagként szolgál az agy számára. Már egyetlen edzés is segít az agyműködésnek: egy 2019-es kutatás szerint 30 perc szobabiciklizés után a résztvevők jobban idézték fel a neveket, mint azok, akik ugyanezt a 30 percet pihenéssel töltötték.

Memória 03

Fotó: Pixabay.com

Egyszerre csak egy dologra koncentrálj!

A multitasking, vagyis az, ha egyszerre több dologgal is foglalkozunk, a hatékonyság látszatát kelti, pedig valójában az ellenkezője igaz. Az agy nem képes hosszú távon több mindenre figyelni, így stresszesebbek leszünk és többet hibázunk, ha ezzel próbálkozunk. Vagyis máris kevésbé vagyunk hatékonyak. Ha munka közben négy másodpercre félrenézünk, például rápillantunk a telefonunkra, máris háromszor akkora esélyünk van hibázni.

Próbáld kivédeni a stresszhatásokat

A stressz hormonális hatása is rontja a memóriát. Ezért történik meg, hogy ha beszélgetés közben csörög a telefonunk, máris elveszítjük a fonalat. Épp ezért érdemes egyszerre csak egy dologgal foglalkozni, és minden figyelemelterelést kikapcsolni. Szánjunk külön időt arra, hogy az e-maileket megválaszoljuk, ne akkor írjunk rájuk választ, amikor beérkeznek.

Tápláld az agyad!

A táplálkozásnak óriási befolyása van az agyműködésre, így érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek segítik a memóriát.

Memoria 04

Fotó: Pixabay.com

A bogyós gyümölcsök és a cékla antioxidánsai például a folyamatosan termelődő, ártalmas szabad gyökökkel veszik fel a harcot, és segítenek az időskori memóriavesztés, illetve az Alzheimer-kór megelőzésében. A kurkuma a gyulladásokat csökkenti hatékonyan. Több kutatás is igazolta, hogy aki sok indiai ételt eszik, az jobban teljesít a különféle memóriateszteken. Ez lehet az oka annak is, hogy Indiában alacsonyabb az Alzheimer-kórosok aránya, mint például az Egyesült Államokban.

Azt is érdemes tudni, hogy ha az éhségtől ingerlékenyek, stresszesek leszünk, az a memóriánkra is hat. Amikor a vércukorszint leesik, bizonyítottan rosszabb döntéseket hozunk, mint jóllakottan – már csak azért is, mert az agy egyik legfontosabb tápanyaga a glükóz, vagyis a cukor. Persze ez nem azt jelenti, hogy cukorral kellene tömnöd magad: a fehérjében és egészséges zsírsavakban gazdag táplálékok támogatják a legjobban a memóriád működését.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?