MEDICINA

Így tartsd távol a kullancsokat, ha kirándulni mész

Most, hogy többet kirándulunk, és igyekszünk minél többet kint tartózkodni a zöldben, érdemes különösen óvatosnak lenni ezekkel az ártalmas rovarokkal. Vajon hogy tarthatjuk őket távol magunktól?

Az erdőkben, parkokban, de akár még a kertben is sajnos kullancsok leshetnek ránk az aljnövényzetből. Ez a veszélyes rovar kétféle súlyos betegséget is terjeszt, és míg a kullancs okozta agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás, amit ajánlatos is beadatni, a Lyme-kór ellen így sem tudunk védekezni. Így különösen fontos a megelőzés, a kullancsok távol tartása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kullancs 01

Fotó: Pixabay.com

A kullancs elleni védekezésben két nagyon fontos szabályt kell betartani. Ha olyan helyen vagy, ahol nagyobb az esély kullanccsal találkozni, az egyik legfontosabb dolog, hogy takard el annyira a bőrödet a ruháddal, amennyire ez csak lehetséges. Még meleg időben is jó, ha hosszú ujjú felsőt és hosszúnadrágot viselsz. Ha lehet, hordj világos színű ruhákat, ezeken ugyanis könnyebben feltűnik a kullancs, hogy lesöpörhesd, még mielőtt befúrná magát a bőrödbe. A másik fontos szabály: a többi bőrfelületet gondosan fújd be kullancsriasztó szerrel, sőt, még a ruhával fedett területre is fújj a szerből.

Mivel a kullancsok a füves, bokros területeket szeretik, a legjobb, ha a kitaposott ösvényeken maradsz, azoknak is lehetőleg a közepén. Ha hazaérsz a kirándulásról, gyorsan. lehetőleg a hazatéréstől számított két órán belül zuhanyozz le, majd gondosan vizsgáld át a bőrödet, és a gyerekek bőrét is. Különös figyelmet szentelj a haj szélének, a hónaljnak, és igen, a szeméremtájéknak is.

Kullancs 02

Fotó: Pixabay.com

Ha mégis összeszedtél egy kullancsot, ne pánikolj. A kullancs-járta ruhát szárítógépben, vagy közvetlen napfényen fertőtlenítsd. Ha a bőrödbe fúródott a rovar, csipesszel távolítsd el, amilyen gyorsan csak lehet. Egyszerűen húzd kifelé, ne csavargasd. Fertőtlenítsd a területet szappanos vízzel vagy alkohollal, és a rovart őrizd meg jól záró fiolában, arra az esetre, ha később meg kellene vizsgálni. Minél tovább volt a bőrödben a rovar, annál nagyobb a kockázat.

A Lyme-fertőzés első árulkodó jele, ha a kullancs-csípés körül kokárdaszerű vörös folt jelenik meg a csípés után egy-két héttel, és akár három-öt hétig is ott marad a helyén, nem múlik el. Ha emellé olyan tünetek is társulnak, mint az ízületi fájdalom, a hidegrázás, a láz vagy a kimerültség, minél hamarabb fordulj orvoshoz, és jelezd, hogy kullancs-csípésed volt. Ilyenkor jól jöhet, hogy megőrizted a támadót. A betegséget egyébként nagy dózisú antibiotikummal hatékonyan lehet gyógyítani, minél hamarabb kiderül, annál hamarabb gyógyulhatsz ki belőle.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?