KEDVENC

Az orvos válaszol: Meddig kell a kullancs ellen védekezni?

Ahogy lassan, de annál biztosabban beköszöntenek a hidegebb napok, mindenkiben felmerül a kérdés, meddig is ajánlott a kullancsok elleni védekezés. Megkérdeztünk egy állatorvost, mit is kell pontosan ilyenkor tenni!
címkék:

 

Fotó: 123rf.com

„A kullancsok jelenlétére gyakorlatilag az első fagyokig lehet számítani, de mivel a forgalomban lévő szerek több parazita ellen is védelmet biztosítanak, nem követünk el hibát, ha egész évben használjuk ezeket” kezdi dr. Faluvégi András, a Gizmók Állatorvosi Rendelő és Patika állatorvosa.

„A kullancsok, csakúgy, mint a szúnyogok nem csupán kellemetlenséget okozó élősködők, jóval többek ennél, úgynevezett vektorok. Ez azt jelenti, hogy különböző, köztük több, életveszélyes betegséget képesek átvinni egyik állatról a másikra, sőt, akár az emberre is!” A szakember azt javasolja, mindenképpen célszerű állatorvosnál vásárolni, akinél a mellett, hogy felvilágosítást kapunk az egyes készítményekről, biztosak lehetünk benne, hogy nem egy egyszerű műanyag nyakörvet helyez fel kedvencünkre.

Csepp, tabletta, spray vagy nyakörv?

Fotó: 123rf.com

A nyakörvek hosszabb védettséget biztosítanak, ez termékenként változóan 6-8 hónapot jelent. Fontos megemlíteni, hogy a nyakörvek a hatóanyagot folyamatosan adják le, nem elég őket séta idejére felhelyezni.

A cseppeket havonta kell használni. A kozmetikusnál lehetőleg ne a kezelés másnapjára foglaljatok időpontot, a samponos fürdetés 72 óráig nem ajánlott.

A spray-k leginkább masszív bolhásság esetén javasoltak. Frissen befogadott kölyköknél, első kezelésre biztonságos választás.

A cica nem kutya!

„Külön említeném a macskákat. Számukra kizárólag a nekik készült termékek közül válasszunk. A kutyák számára készült cseppek hatóanyaga a macskák számára ugyanis mérgező! Ha bármilyen okból mégis rákerült a macskára, az első dolgunk az legyen, hogy vízzel alaposan lemossuk az állatot, majd ezt követően vigyük állatorvoshoz!” mondja dr. Faluvégi András. Ha nyakörvet veszünk a szobatigrisnek, szintén érvényes az első pont, vagyis csak állatorvostól vásároljuk. Így nem fordulhat elő, hogy hiányzik a termékről a macskanyakörvek esetében szükséges ”biztonsági sáv”, ami kiold, ha a cica beszorul, vagy felakasztaná magát.

A tabletta is nagyon jó

Természetesen választhatunk a tablettákból is, melyeket, akárcsak a féreghajtókat, szájon át kell beadni. Sőt, ma már olyan kombinált készítmény is létezik, mely önmagában védelmet biztosít mind a belső, mind a külső élősködők ellen, így a rettegett szív és bőrféreg lárvák ellen is. Fontos, hogy amennyiben az utóbbi megoldást választjátok, előtte mindenképp el kell vinni a 6 hónaposnál idősebb kedvencedet az állatorvoshoz szűrővizsgálatra!

A cél, hogy állatorvosunk segítségével kialakítsuk a kedvencünk számára ideális védettséget.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?