MEDICINA

Így győzz a szorongás fölött

A szorongás lassan népbetegség. Azt hiszed, téged nem érint? Lehet, hogy tévedsz! De néhány egyszerû trükkel is már legyőzheted!

A szorongás biztos jelei

Előfordul, hogy ok nélkül kezd gyorsabban verni a szíved? Ismerős érzés, hogy nyirkos a tenyered, vagy egyszerűen csak feszült vagy anélkül, hogy lenne rá magyarázatod? Ha mindezek mellett előfordult már, hogy hosszan szédültél, értelmetlennek láttad bármihez is kezdeni, bizonytalannak érezted a külvilágot vagy a tükörképedet, akkor átmeneti feszültségnél többről van szó. Meglepődnél, mennyire sokan küzdenek ezzel a problémával.

Ha komoly a baj, akkor természetesen szakemberhez kell fordulnod. A probléma gyökerét kell megtalálni, hogy valóban túl tudj lépni ezen a perióduson.

1. Növeld a vitaminadagot

A C-vitamin,  és a magnézium is és jótékony hatással lehet hangulatodra és szervezeted működésére is. Ha nem szoktál szedni multivitamint, akkor érdemes most ezt is beiktatnod, mert energiával tölti fel a szervezeted, ez pedig a hangulatodra is jó hatással lesz.

2. Kerüld a koffeint

A kávé, a fekete tea és minden egyéb olyan ital, mely serkent, most ideiglenesen maradjon inkább ki az életedből. Amikor a nyugalom visszanyerése a cél, érdemes elkerülnöd mindazt, ami stimulál. Bár a vörösbor jótékony hatását egyre többet halljuk, most azt is inkább tedd félre, mert gyorsíthatja a szívverést , amely szintén kellemetlen lehet.

3. Izzadj meg

Legalább hetente kétszer iktass be olyan mozgást, mely megizzaszt. Ha nem bírod a futást, akkor kirándulj vagy gyalogolj tempósan. Ha teheted, táncolj - az sem baj, ha egyedül a lakásban csinálod! Amikor a tested elfárad, akkor a gondolataid is lelassulnak.

Az intenzív mozgást követően az endorfin kifejezetten feldob majd: érezni fogod, amint egyszerre vagy kellemesen fáradt és feldobott.

4. Relaxálj

Ha nem tudod, hogyan kell csinálni, akkor segít az interneten fellelhető relaxációs gyakorlatok szinte bármelyike. Lényege, hogy kellemes, megnyugtató zenére irányítottan haladnak a gondolataid, ez pedig kikapcsol és megkönnyebbülést hoz. Elképzelhető, hogy nem találsz kedvedre valót. Ebben az esetben válassz egy lassú, harmonikus zenét és álmodozz olyan helyszínekről, élményekről, amelyek jó emlékeket idéznek fel.

5. Találd meg a hobbid

Ha azok közé a szerencsések közé tartozol, akiknek már van hobbija, akkor temetkezz bele. Ha még nem találd meg, akkor próbálj ki minél több dolgot: rajzolj, fényképezz, tanulj nyelvet otthon, a lényeg, hogy olyan tevékenységbe tudj belefeledkezni, mely leköti a gondolataidat, magára irányítja a koncentrációd.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?