tóth gabi
Karcsúsít, fokozza az állóképességet - nem csak a sportban, de az ágyban is. Az életmûvész rómaiak afrodiziákumként használták. A rák- és cukorbetegséget gyógyító diéták alapanyaga. Gyõzd le az ellenérzésedet, fogyassz minél több céklát!
Az utóbbi években egyre nő a cékla népszerűsége. Ez a gyönyörű, sötét rózsaszín növény vitathatatlanul a szuperételek körébe tartozik.
Vérnyomáscsökkentő, értágító hatása gyorsítja a vér szabad áramlását.
Ez kihat az agy működésére, de a pénisz teljesítményére is. Nem véletlenül fogyasztották afrodiziákumként az életművész rómaiak!
Magas tápértékű zöldség, a rákellenes diéta egyik legfontosabb alapanyaga. Alacsony szénhidráttartalma, lúgosító, méregtelenítő hatása miatt a testsúlyt szabályozó diétákból sem hagyható ki. Egyre több kutatás igazolja jótékony hatását a sportteljesítmények növelésében is. Bármilyen formában fogyaszthatod, de legnagyobb mennyiségben a levét hasznosíthatod. Készíts belőle smoothie-t, vitamindús zöldségdzsúszt vagy add hozzá a kedvenc salátádhoz.
Egy pohár céklalé fogyasztása után mérhetően csökken a vérnyomás. Ez rendkívül magas nitráttartalmának köszönhető. A céklalével hatásosan és olcsón kúrálhatók a szív- és érrendszeri betegségek.
Antioxidáns tartalma segít a rákellenes méregtelenítő kúrákban. Tisztítja a májat, ezzel erősíti a szervezetet.
A céklában található nitrát tágítja az ereket. Az agyba több oxigén jut, ezáltal serkentve működését. A céklával lelassítható a folyamat előrehaladása az idősebb betegekben is.
Antioxidáns tartalma csökkenti a glükózszintet, növeli az inzulin érzékenységet. Megelőzi az oxigénhiány miatt keletkező elváltozásokat a cukorbetegségben szenvedőknél. Kísérletek kimutatták, hogy csökkenti az idegkárosodás tüneteit is.
Magas rosttartalma segíti az emésztést, rendszeres fogyasztásával megelőzhető a székrekedés.
A céklában található kolin egy nagyon fontos és sokoldalú tápanyag. Hatással van az alvásra, az izmok működésére, a tanulásra és a memóriára. Fenntartja a sejtmembránok szerkezetét, segíti a zsír felszívódását, csökkenti a krónikus gyulladást.
Nitráttartalma edzés alatt növeli az izmok oxigénellátottságát, ezáltal az izomszövet épülését. A cékla fejleszti az állóképességet. Ezért a sportolóknak vagy azoknak, akik rendszeresen edzenek, érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani. Javítja az életminőséget a szív-és érrendszeri, légzési- vagy anyagcsere betegségekben szenvedőknél is, akik számára még a mindennapi élet fizikai kihívásai is megerőltetők - épp az oxigénellátás elégtelensége miatt.
4 km alatt, 2.8%-kal, 11 mp-el jobb eredmény.
16.1 km alatt 2.7 %-kal, 45 mp-el jobb teljesítmény.
58 kalória
13g szénhidrát (ebből 9g cukor, 4g rost)
2g növényi fehérje
A cékla kiváló kalcium-, vas-, folsav-, mangán- és szilíciumforrás. Rengeteg A- és C-vitamin van benne.
További fontos alkotórészek: B1-, B2-, B6- és B8- vitamin, betain, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, szelénium.
Eheted sütve, párolva, főzve, savanyítva, nyersen.
Készíts lényerő géppel cékladzsúszt. Próbáld ki a cékla, narancs, menta és ananász vagy a cékla, alma, citrom, gyömbér összeállítást. Kombinálhatod uborkával és avokádóval.
A cékla, sárgarépa, zeller, alma négyesből készült zöldséglé
a rákbetegek diétájában is alapvető, mert a leghatásosabb méregtelenítő ital.
Reszelj céklát, és add a kevert káposztasalátához vagy más kedvenc salátádhoz.
Reszelj céklát és almát. Ízesítsd egy kis citromlével, szükség szerint mézzel. Szórj rá aprított olajos magot. Ez a saláta amilyen egyszerű, olyan hatásos! Akár minden nap érdemes enni.
A rostonsült cékla kecskesajttal nyerő páros!
Kedvenc salátádat egészítsd ki egy kis savanyított céklával, és morzsolj a tetejére kecskesajtot.
Szeletelj el egy kisebb céklát, facsarj rá citromlevet, szórd meg chilivel.
Friss, kemény húsú, lehetőleg öko termesztésből származó céklát vásárolj.