Létrehozva: 2021.07.21.

Ez történik a testeddel, mielőtt utolér az idegösszeomlás

Az idegösszeomlás kemény dolog. Akkor következik be, amikor a stressz már elviselhetetlenné válik az életedben, és a mindennapos tevékenységeidet is lehetetlenné teszi. Érdemes idejében felfigyelni azokra a jelekre, amelyek megmutatják, hogy a tűrőképességed határán jársz!

Szerző Horváth Gabi

Az idegösszeomlás nem csak a lelkedet viseli meg. Amikor a feszültség és a szorongás már elviselhetetlen mértékűvé válik az életedben, könnyen azon kaphatod magad, hogy a mindennapi tevékenységeidet sem vagy képes elvégezni, néha a puszta felkelés is nehezedre esik. Ám a teljes lelki összeomlás nem a semmiből jön. Ha tartósan feszült vagy, lelki és testi szinten egyaránt számos jel hívja fel a figyelmet arra, hogy tenned kell a stressz ellen. Ha időben észreveszed ezeket a jeleket, még megállíthatod a teljes lelki összeomláshoz vezető folyamatot.

Ez az a pillanat, amikor sürgősen szabadságot kell kivenned, és meg kell ajándékoznod magad azzal a pihenéssel, amelynek során nem egyszerűen abbahagyod a munkát, hanem aktívan dolgozol a stressz feloldásán, és azon, hogy megoldást találj a folyamatos feszültséget okozó problémákra. Ebben a fázisban a szakember, például pszichológus, pszichiáter is sokat segíthet. Vajon mi mutatja, hogy sürgősen ki kell kapcsolódnod, mert ha nem teszed, akár napokon belül is összeomolhatsz lelkileg?

A szervezeted előre jelzi, amikor már elviselhetetlen a stressz
Fotó: Pixabay.com

Az idegösszeomlás legsúlyosabb testi előjele: szabálytalan szívverés

Az idegösszeomlás egyik leggyakoribb fizikai előjele, ha össze-vissza ver a szíved. Ha úgy érzed, hogy a szíved mindjárt kiugrik, és alig tudsz lélegezni, az már komoly figyelmeztető jel, de sajnos ezek a tünetek abban is akadályoznak, hogy lehiggadj, hiszen önmagukban is félelmet keltőek. Érdemes orvoshoz fordulni, hogy rájöhess, nem valódi szívproblémák állnak-e a háttérben. Ha viszont a szívbetegséget kizárja az orvos, tudatosan dolgoznod kell a stresszoldáson, például testedzéssel vagy légzőgyakorlatokkal. Szakértő segítséget is érdemes kérned a lelked problémáinak megoldásához.

A tenziós fejfájás is lehet az idegösszeomlás jele

A fejfájás egyik leggyakoribb formája az úgynevezett tenziós, vagyis feszültség okozta fejfájás. A stressz miatt sokszor befeszülnek a nyak és a váll izmai, ennek pedig fejfájás lehet a következménye. Érdemes ilyenkor lazító gyakorlatokkal, nyújtással, masszázzsal oldani az izmok feszültségét, de már az is sokat segíthet, ha javítasz a tartásodon.

Az alvászavarok tartós feszültséget jeleznek

Ha stresszes vagy, nem könnyű kipihenni magadat éjszakánként, még akkor sem, ha egyébként sokat alszol. Az idegösszeomlás első jele az is lehet, ha sok órányi alvás után is fáradtan kelsz fel, vagy egyszerűen csak szívesen ágyban maradnál egész napra. De az is feszültséget jelez, ha egyszerűen nem tudsz elaludni este, vagy éppen többször is felébredsz éjszakánként. Ne az altató legyen a megoldás, inkább az okot, vagyis a stresszt kezeld.

Túlterhel a munkád? Néha muszáj szabadságra menned!
Fotó: Pixabay.com

A gyomrod is rendetlenkedik

Az idegesség és a szorongás gyomorpanaszok formájában is jelt adhat magáról. Az emésztőrendszer közvetlen kapcsolatban áll az idegrendszerrel, nem csoda hát, hogy ha az idegeidet túlterheli a feszültség, az gyorsan a gyomrodra megy. A rossz emésztés, a hasmenés, vagy akár az olyan súlyosabb kórképek, mint az irritábilis bél-szindróma is árulkodhatnak a tested számára már elviselhetetlen feszültségről, amely akár az idegösszeomlás előszobája is lehet.

Nem tudsz koncentrálni

A közelgő idegösszeomlás másik előjele lehet, ha egyszerűen képtelen vagy a munkádra koncentrálni. Az agyra ugyanis komoly terhelést ró a stressz, ez pedig lehetetlenné teszi, hogy teljes figyelemmel fordulj a feladataid felé. Ilyenkor a munkád is egyre rosszabb lesz, ami még mélyebbre taszít a stresszben. Inkább vegyél ki pár hét szabadságot, és igyekezz feloldani a feszültséget.

Folyamatosan szorongsz

A folyamatos félelem és szorongás szinte teljesen lebénít, ilyenkor képtelenek vagyunk túllátni az aktuális pillanaton. Ha úgy érzed, hogy a szorongás már a hétköznapjaidat is uralja, mindenképp keress fel egy szakembert, például pszichológust vagy pszichiátert, mielőtt a félelemből teljes idegösszeomlás lesz.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy 10 éves gyermek 38 másodperc alatt győzte le a többszörös világbajnok sportolót

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

mandiner.hu

Franciaországban annyira súlyos a helyzet, hogy Amerika biztonsági riasztást adott ki állampolgárai számára

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Ez a somogyi település a húsvéti dekorációk mogulja

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel