MEDICINA

Ha ebben a pózban alszol, nemcsak a munkádban, de a szerelemben is sikeres leszel

Lehet, hogy az alvás közben felvett testhelyzetnek köze van a havi fizetésedhez? Egy felmérés szerint megtörténhet. Az eredmények mindenesetre magukért beszélnek.

Egy 5000 brit munkavállaló bevonásával készített felmérés arra volt kíváncsi, milyen alvási pozíciókat részesítenek előnyben a magas és alacsony fizetéssel rendelkezők. A mintázat viszonylag egyértelműnek tűnik. A magas keresetűek csaknem harmada, 29 százaléka a hason, szétvetett kezekkel lábakkal való alvást, azaz a „szabadesés” pozíciót kedveli, míg a második helyezett a háton fekvő „katona” pozíció, amelyre 23 százalék szavazott. Ezzel ellentétben az alacsony keresetűeknél a magzati póz a legkedveltebb, 29 százalékuk így alszik. A második legkedveltebb a 24 százalékuk által kedvelt, párnát ölelő helyzet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Alvás 01

Fotó: Pixbay.com

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy a magas keresetűen átlagosan 6 óra 58 percet alszanak minden éjszaka, míg az alacsony keresetűek ennél 22 perccel kevesebbet, 6 órát és 36 percet. És míg az átlagos brit munkavállaló reggel 7 óra 6 perckor kel fel, a legmagasabb keresetű 10 százalék ennél korábban, 6 óra 42 perckor ébred.

Az viszont érdekes, hogy az alacsony keresetűeknél legnépszerűbb magzati póz a magas keresetűeknél is a harmadik helyre került, 21 százalékuk szeret ebben a helyzetben aludni. A negyedik a 13 százalékuk által kedvelt „párnaölelgető” póz. Az alacsony keresetűeknél a harmadik helyen 14 százalékos népszerűséggel a szabadesés pozíció végzett, míg a negyedik, 13 százalékkal a laza oldalfekvésben elhelyezkedő „gondolkodó”, az ötödik pedig a jómódúak által is kedvelt katona.

Alvás 02

Fotó: Pixabay.com

A kutatók szerint azt is érdemes vizsgálni, hogyan befolyásolja az alvási pozíció az alvás minőségét. Ha ugyanis valaki nem alszik kényelmesen, nagy valószínűséggel másnap fáradt lesz, ez pedig a teljesítményére is kihat. Vagyis egy alvási pozíció „sikere” azon múlik, hogy az adott személy mennyire érzi jól magát ebben a tartásban, mennyire mély így az álma, és mennyire ébred frissen a pihenéssel töltött éjszaka után. A legfontosabb ugyanis az, hogy kipihenjük magunkat – bármilyen pozícióban is tesszük ezt.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?