MEDICINA

Figyelmeztet a szakértő: a szeretteink megölelése új vírusmutánsokat eredményezhet

A járványügyi korlátozások fokozatos feloldása nem jelenti azt, hogy varázsütésre visszakapjuk a pandémia előtti, megszokott életünket.

Jonathan Ball, a Nottingham Egyetem professzora arra szólította fel az embereket, hogy tartózkodjanak a szeretteik megölelésétől, még akkor is, ha a korlátozó intézkedések lazításra kerülnek, mivel az érintkezés elősegítheti a koronavírus mutálódását és az oltásokkal szembeni rezisztencia kialakulását – írja az LBC London rádióadó internetes kiadása.

„A lazítások hatására az emberek valószínűleg kísértésbe esnek, hogy megöleljék a családtagjaikat, de hihetetlenül fontos, hogy ezt ne tegyék. Nem akarok rémhíreket terjeszteni, de minél több kockázatot vállalunk, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy a vírus visszatér és megharap bennünket„

- fogalmazott Jonathan Ball, aki szerint jelen helyzetben nagy az esélye egy vakcina-rezisztens vírusvariáns kialakulásának, mivel a kórokozó könnyebben mutálódik egy olyan ember szervezetében, aki csak a vakcina első adagját kapta meg.

A virológus azért hívta fel a figyelmet minderre, mert hétfőn részlegesen feloldották a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt kijárási korlátozásokat Angliában, ahol ezentúl hat, nem ugyanabban a háztartásban élő ember tartózkodhat egymással közterületen. Emellett megnyitották a szabadtéri sportlétesítmények, de a vendéglátóhelyek továbbra is zárva tartanak, csak elvitelre, illetve házhoz szállításra vehetnek fel rendelést.

A kanadai Carolyn Ellis egy különleges fóliás megoldás segítségével ölelte meg a nagymamáját az második hullám idején, tavaly májusban. (Forrás: AFP)

A brit kormány korábbi tudományos főtanácsadója, Sir Mark Walport professzor észszerűnek tartja Jonathan Ball öleléssel kapcsolatos meglátásait, mindaddig, amíg az újonnan regisztrált koronavírusos esetek száma drámai mértékben le nem esik. Jelenleg ugyanis naponta átlagosan 5000 új fertőzöttet regisztrálnak az Egyesült Királyságban, ami meredeken csökkenés a téli adatokhoz képest, de még mindig nem elég ahhoz, hogy úgy viselkedjenek a szigetország lakói, mint a járványt megelőző „békeidőkben”.

Nagy-Britanniában egyébként meghaladta a 30 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma vasárnap. Ez azt jelenti, hogy egy hónap alatt 10 millióan részesültek az oltásban, ugyanis február 28-án lépte át a 20 milliót a beoltottak száma.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?