MEDICINA

Ezt a hibát követi el mindenki a maszk tisztításakor! Vigyázz jobban magadra!

A mosható textil maszk hasznos dolog, de csak akkor véd meg másokat és téged, ha megfelelően tisztítod. Ezeket a hibákat viszonylag gyakran elköveti mindenki – figyelj oda, hogy te ne tedd, mert csak így lehetsz biztonságban a vírustól.
címkék:

Csak hetente egyszer mosod

A maszkot minden használat után ki kell mosnod, épp ezért legalább kettő legyen otthon belőle. Amíg az egyik a mosásban van, vagy szárad, addig használd a másikat. A családban mindenkinek legyen saját maszkja, kezeljétek ezt úgy, mint a fehérneműt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Textilmaszk mosás 01

Fotó: Pixabay.com

Két használat között lefújod fertőtlenítőszerrel

Elsőre jó megoldásnak tűnhet, ha két használat között lefújod fertőtlenítő szerrel, de ha jobban belegondolsz, ez nem olyan jó ötlet. Lehet, hogy a vegyszer elpusztítja a vírust, de te a következő viseléskor ennek a gőzét fogod belélegezni. Ráadásul a textilszálak között maradó fertőtlenítő órákon át dörzsölődik bele a bőrödbe. Ugye, hogy nem ezt akarod? A felületfertőtlenítő spray a konyhapultra való, nem a maszkodra.

Nem elég magas hőfokon mosod

A szappanos mosás ugyan elvileg elpusztítja a vírust, de jobban jársz, ha minél magasabb hőfokra teszed be a mosógépbe. Legalább 60 fokot állíts be a gépen.

Tesxtilmaszk tisztítás 02

Fotó: Pixabay.com

Így tisztítsd a maszkot, ha biztosra akarsz menni

A maszk tisztítása nem túl bonyolult feladat. Minden hordás után mosd ki, úgy tekints rá, mint egy alaposan összeizzadt ruhára. Amikor hazaértél, áztasd be fertőtlenítőszeres, forró vízbe legalább negyedórára, majd mehet a mosógépbe. Kézzel is kimoshatod, de ilyenkor legyen minél melegebb a víz, és legalább 20 másodpercig dörzsöld szappannal, mielőtt alaposan kiöblítenéd. Ilyenkor még fontosabb, hogy előtte legalább 10-15 percet forró, fertőtlenítőszeres vízben ázzon. Ha van szárítógéped, abban szárítsd, ha nincs, akkor lehetőleg a napon. Utána vasald is át, hogy biztosra menj a fertőtlenítést illetően.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?